Nicolas Sarkozy heeft zaterdag tegenover zijn partijleden bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen die in 2017 in Frankrijk worden gehouden. Daarvoor legt hij zijn huidige functie als voorzitter van De Republikeinen neer.

Dat meldt The Guardian. De Franse media waren minder stellig. Volgens Le Monde zei Sarkozy vooral dat het zijn laatste congres als voorzitter was. Dat kan de opmaat zijn voor een kandidatuur voor het presidentschap, officieel “een partijproject”, maar nog te vroeg voor een definitieve conclusie.

Le Parisien hoorde in ‘nauwelijks bedekte termen’ wel een sollicitatie voor een nieuwe ambtstermijn als Frans president.

Sarkozy verloor in 2012 de verkiezingen van de zittende president François Hollande, die zich opnieuw verkiesbaar stelt. In april kiezen de Fransen een nieuwe president. Voor het zover is, moet Sarkozy in november dertien andere kandidaten binnen zijn partij weten te verslaan, onder wie voormalig premier Alain Juppé.

Ook binnen de Socialistische Partij van Hollande worden voorverkiezingen gehouden. Als Sarkozy en Hollande die weten te winnen, moeten ze het opnemen tegen tegen Marine Le Pen van het Front National.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl