Totdat Apple de nieuwe MacBook Air onthulde, was de keuze voor een nieuwe computer snel gemaakt.

De oude MacBook Air was niet echt een optie aangezien die inmiddels flink verouderd was en desondanks een relatief hoog prijskaartje heeft. De enige écht goede optie voor een laptop van Apple was de MacBook Pro of misschien de MacBook, als je het niet belangrijk vindt om je laptop makkelijk mee te nemen.

Maar nu is de nieuwe MacBook Air er met nieuwe specificaties, kenmerken en een mooi ontwerp. Daarmee is het best een goede optie.

De nieuwe MacBook is lichter en dunner dan de MacBook Pro – en dat voor minder geld.

Dit zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de nieuwe MacBook Air en de 13-inch MacBook Pro’s:


De MacBook Air ziet eruit als een mix van de oude MacBook Air en de MacBook Pro.

Foto: Apple

Over het algemeen lijkt de MacBook Air niet veel veranderd te zijn, op het scherm na. Dat lijkt nu meer op dat van de MacBook Pro, omdat hij dunnere, zwarte randen heeft gekregen.

Lees ook op Business Insider


De nieuwe MacBook Air en MacBook Pro hebben allebei een scherm van 13 inch.

Foto: Apple

De schermen hebben dezelfde resolutie, maar het scherm van de MacBook Pro is alsnog stukken beter.

Foto: Apple

De nieuwe MacBook Air heeft, net als de MacBook Pro, een Retina-display met een resolutie van 2560 x 1600.

Maar er zijn ook flinke verschillen tussen de twee schermen. Het Retina-display van de MacBook Air is stukken beter geworden, hij heeft 48 procent meer kleur dan de vorige MacBook Air. Maar hij haalt het niet bij de MacBook Pro, die de True Tone-technologie van Apple heeft. Daarmee past de laptop het scherm automatisch aan aan het licht in een ruimte. Het scherm van de MacBook Pro heeft volgens Apple ook betere kleuren.

Dit klinkt alsof het gigantische verschillen zijn, maar uiteindelijk merken waarschijnlijk alleen professionals hier iets van in het dagelijks gebruik. Het scherm van de MacBook Air is waarschijnlijk prima voor de overgrote meerderheid van de gebruikers.


De MacBook Air heeft een minder krachtige processor die je niet kunt upgraden.

Foto: Apple

Apple zou aanvankelijk de nieuwe, 9e generatie chips van Intel willen integreren, maar Intel liep enorme vertraging op bij de productie. Daarom zitten er wat oudere chips uit de 8e generatie in de MacBook Air. In de MacBook Pro zit standaard de quad-core Core i5-chip uit de 8e generatie, en die kun je upgraden naar de quad-core Core i7-chip. De Pro heeft daarmee waarschijnlijk een krachtigere processor dan de Air, al zullen we de tests nog moeten afwachten.

Desondanks is de MacBook Air waarschijnlijk prima voor alledaags gebruik. YouTuber Kraig Adams zei tegen 9to5Mac dat hij zijn video’s prima op de MacBook Air zou kunnen editen.


Beide laptops hebben 8GB aan intern geheugen, en je kunt ze allebei upgraden naar 16GB.

Foto: Apple

De nieuwe MacBook Airs hebben een Touch ID-sensor, maar bij de MacBook Pro geldt dat alleen voor de duurdere modellen.

Foto: Kif Leswing

Alle nieuwe modellen van de MacBook Air hebben standaard een Touch ID-sensor, die een stuk handiger is dan je zou denken als je ‘m nog nooit gebruikt hebt. Je hoeft nooit meer je wachtwoord in te voeren om je laptop te ontgrendelen. Als je dat even naar je telefoon vertaalt: zou je er niet gestoord van worden als je continu je pincode zou moeten invoeren?

De MacBook Pro heeft pas zo’n Touch ID-sensor bij de modellen vanaf 1.999 euro.


De nieuwe MacBook Airs hebben geen Touch Bar.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Hoewel de nieuwe MacBook Airs wel Touch ID-sensoren hebben, heeft geen enkel van de beschikbare modellen een Touch Bar. Toch is dat niet echt een probleem, omdat de Touch Bar zich nog niet heeft bewezen als onmisbare toepassing.


De laptops hebben evenveel opslagruimte.

Bij de nieuwe MacBook Air krijg je net zoveel opslagruimte als bij de de MacBook Pro’s. Op beide laptops kun je voor 500 GB aan materiaal opslaan.


De batterij van de MacBook Air hoeft minder snel te worden opgeladen.

Volgens de specificaties kan je met de nieuwe MacBook Air tot 12 uur achter elkaar browsen op het internet, terwijl dat bij de MacBook Pro 10 uur is.


De MacBook Air is nauwelijks lichter dan de MacBook Pro.

Foto: Apple

De MacBook Air weegt 1250 gram en de MacBook Pro 1360 gram, dat is wel wat verschil maar niet echt significant.


De MacBook Pro is iets dunner dan de MacBook Air op z’n dikste punt.

Foto: Apple

Er is een verschil van 0,51 millimeter tussen de MacBook Pro en de MacBook Air op hun dikste punt en verrassend genoeg is de MacBook Air iets dikker.

Op het dunste punt is de MacBook Air slechts 4 millimeter dik, maar alles bij elkaar neemt de MacBook Air minder ruimte in dan de MacBook Pro.


De MacBook Air en MacBook Pro hebben evenveel USB-C-poorten.

Foto: Apple

Je vindt aan de linkerkant van de nieuwe MacBook Air twee USB-C-poorten net als bij de MacBook Pro. De ingang voor de koptelefoon zit bij beide modellen aan de rechterkant.


De laptops hebben vergelijkbare toetsenborden en trackpads.

Foto: Apple

De MacBook Air heeft hetzelfde flinterdunne toetsenbord als de MacBook en MacBook Pro’s. De nieuwe MacBook Air is uitgerust met de derde generatie van het ‘butterfly-toetsenbord’ van Apple, dat betrouwbaarder is en stiller dan de eerste generatie ‘butterfly-toetsenborden’.

De goedkopere MacBook Pro’s uit 2017 hebben de tweede generatie butterfly-toetsenborden en ook die zijn betrouwbaarder dan de eerste generatie.


Op beide laptops kunnen evenveel monitors worden aangesloten met 5K en 4K resoluties.

apple, monitor

Op de MacBook Air kan een externe monitor met een resolutie van 5K tot 60 Hz worden aangesloten en twee externe monitoren met een resolutie van 4K tot 60 Hz. Datzelfde geldt voor MacBook Pro’s.


De MacBook Air is goedkoper dan de MacBook Pro.

Foto: Kif Leswing

De nieuwe MacBook Air kost in zijn goedkoopste configuratie 1349 euro.

De MacBook Pro kost minimaal 1498 euro.

LEES OOK: Ik blijf me erover verbazen dat OnePlus een smartphone kan maken voor €559 die concurreert met telefoons van €700 en duurder