De iPhone 16 wordt vermoedelijk in september door Apple aan het publiek voorgesteld, maar de geruchtenmolen draait al overuren. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de techgigant dit jaar wellicht de grootste vernieuwing zelf al uit de doeken gedaan: artificial intelligence (AI).

Met de iPhone 16 stapt Apple stevig in de AI-race. Het tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC aangekondigde ‘Apple Intelligence’ zal naar alle waarschijnlijkheid het paradepaardje van de iPhone 16 worden. Al zal dat volgens Apple voor ons Europeanen allemaal minder van toepassing zijn, want het bedrijf liet al weten dat het veel functionaliteiten uitstelt, omdat het bang is EU-regels te overtreden.

En er is nog meer tegenvallend nieuws, want volgens persbureau Bloomberg zal Apple Intelligence niet gratis zijn. Apple zou de functionaliteiten gratis introduceren, maar naar verloop van tijd zal er in de vorm van een abonnement voor de extra functionaliteiten betaald moeten worden.

Vooral stemassistent Siri wordt door de komst van AI slimmer in besturingssysteem iOS 18. Ook zal dan een integratie met OpenAI beschikbaar worden, en er zijn zelfs al geruchten dat een integratie met Google Gemini binnenkort aangekondigd zal worden.

Een betere batterij, maar of je daar iets van gaat merken is de vraag

De Taiwanese Apple-analist Ming-Chi Kuo, die bekend staat om zijn redelijk accurate voorspellingen, zei in mei dat Apple's nieuwste smartphone een andere batterij zal krijgen dan zijn voorgangers.

In een blogpost legt hij uit dat de energiedichtheid van de batterijcellen in de iPhone 16 verder zal toenemen. Dat zou twee dingen kunnen betekenen: een langere batterijduur of een kleinere batterij.

Het zou ook kunnen dat Apple de grotere accucapaciteit nodig heeft om de AI-functionaliteiten te kunnen uitvoeren zonder dat de gebruiksduur van de iPhone 16 onder een acceptabel niveau duikt. Apple voert veel van de AI-functies uit op de telefoon zelf, wat suggereert dat er meer stroom nodig is bij normaal gebruik.

Kuo wijst zelf op een bijkomend probleem van een groeiende energiedichtheid: de hogere gebruikstemperatuur van de batterij. Maar volgens hem zou Apple dit willen tegengaan door de batterij in een roestvrijstalen behuizing te verwerken.

Met deze aanpassing zou Apple mogelijk ook al klaar zijn voor nieuwe Europese regelgeving die in 2027 ingaat. Daarin staat dat alle smartphones een makkelijk vervangbare batterij moeten hebben.

De RVS-behuizing "stelt Apple in staat om de energiedichtheid van de batterij met vijf tot 10 procent te verhogen, terwijl het tegelijk voldoet aan veiligheidseisen", verklaart Kuo op X.

Een 'capture'-knop om makkelijk foto's te maken

Smartphones van nu zijn bijna meer camera's waar je ook andere dingen mee kunt doen, dan telefoons waarmee je toevallig ook een foto kunt maken. Iets waar Apple al jaren aan bijdraagt.

Vanzelfsprekend zullend de camera's weer wat verder verbeteren, maar vooral het schieten van een foto of video wordt makkelijker, want de iPhone 16 krijgt vermoedelijk een 'capture'-knop.

Deze knop komt aan de kant van de actionknop en zal ongeveer halverwege de behuizing zitten. Waarom daar? Omdat je dan je iPhone 16 als een ouderwetste camera kunt gebruiken en met een druk op de 'capture'-knop een foto kunt schieten of een video kunt opnemen.

Daarnaast zullen de hoofdcamera's op de normale iPhone 16's niet meer diagonaal geplaatst zijn, maar recht onder elkaar op een pilvormige verhoging. Hierdoor zou je 'spatial' foto's en video's kunnen schieten, die je vervolgens op je Apple Vision Pro kunt bekijken.

LEES OOK: Apple stelt lancering AI-producten in Europa uit, vanwege EU-wetgeving die concurrentie moet bevorderen