De Nederlandse Jet Cooper, die al dertig jaar in Devon woont met haar Britse man, kreeg onlangs een brief van de minister van Immigratie Robert Goodwill. De boodschap? De 55-jarige freelance journaliste, die samenwoont met haar ernstig zieke man, heeft niet het recht om in het land te blijven na de Brexit.

Het kwam nogal rauw op haar dak, haar man noemde de brief ‘ijskoud’.

Jet kreeg deze reactie nadat ze om opheldering vroeg over haar lot. In de brief van drie pagina’s legt Goodwill uit dat ze niet in het land mag blijven omdat haar inkomen te laag is en ze niet tegen ziekte is verzekerd.

Vooral dat laatste zorgt voor woede bij veel Europeanen die in Groot-Brittannië wonen en mogelijk moeten vertrekken, omdat de zorg juist uit algemene middelen betaald wordt.

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk, waaronder Jet, dragen een soort zorgpremie af, maar de Europese Commissie ziet die als een verzekering. De inwoners van het land zien dit als een handige manier van de overheid om migranten geen verblijfsvergunning te hoeven geven.

Drie miljoen gevallen

"We willen de wet volgen, maar we zitten nu in een onmogelijke positie. Patrick (red. haar man) is onlangs gediagnosticeerd met een ernstige ziekte en is afhankelijk van het Britse ziekenfonds. We kunnen niet zomaar het land verlaten. Willen ze onze familie opsplitsen?", zegt Jet, die drie kinderen grootbracht in Groot-Brittannië, in The Guardian. "Hoe dan ook: dit is ons thuis geweest de afgelopen dertig jaar. We gaan nergens naartoe."

De Nederlandse is niet de enige, er zijn nog drie miljoen soortgelijke gevallen in Groot-Brittannië waarbij het nog onzeker is of je als Europeaan in het land kunt blijven, na de Brexit.

Jet kan in het land blijven zolang de Britten deel uitmaken van de Europese Unie. Wat daarna gebeurt, is nog onduidelijk. Jet: "Ik weet dat ik de wet moet kennen, maar ik vind het gek dat ik pas op dit moment hoor dat ik hier mogelijk illegaal ben. Als ik dit vanaf het begin had geweten, had ik andere keuzes gemaakt."

Onderhandelingskapitaal

Of ze iets anders had kunnen doen, valt te betwijfelen. Een 60-jarige Griekse die getrouwd is met een Britse neuroloog en al twintig jaar in het VK woont, nam contact op met de krant om te vertellen dat ze óók geen zorgverzekering had. "Ongeveer zes jaar geleden ging ik naar het adviesbureau voor burgers,  toen Griekenland de EU dreigde te verlaten. Ik kreeg toen te horen dat ik niets hoefde te doen. Behalve mijn trouwpapieren goed bewaren. Er werd niet gesproken over de zorgpremie", zo vertelt ze in The Guardian.

Zoals het er nu naar uitziet zullen de drie miljoen Europeanen in Groot-Brittannië ingezet worden als munitie tijdens de Brexit-onderhandelingen. Een andere Nederlandse, Myriam Wilks-Heeg uit Liverpool twitterde: "Moet ik mijn tassen pakken? Twintig jaar hier, drie kinderen en nu ben ik gereduceerd tot onderhandelingskapitaal."

LEES OOK: Trump noemt Brexit fantastisch, EU ‘voertuig voor Duitsland’ – Britse pond dondert omlaag