De groei van de Nederlandse economie valt dit jaar fors terug naar 1,4 procent, verwachten economen van ABN Amro. Eerder gingen die nog uit van 2 procent groei in 2019.

De bijgestelde prognose die donderdag werd gepubliceerd, laat een fors contrast zien met de turbogroei van 2018: afgelopen jaar groeide de Nederlandse economie met liefst 2,5 procent.

De groeivertraging heeft volgens de economen van ABN Amro vooral te maken een zwakkere wereldhandel die de Nederlandse export raakt. Begin dit jaar zijn er sterkere aanwijzingen gekomen dat de internationale handel onder druk staat.

(klik voor uitvergroting)

De economen van ABN Amro signaleren ook dat Nederlandse consumenten dit jaar minder scheutig zijn met hun uitgaven.

Weliswaar neemt de koopkracht dit jaar per saldo toe, omdat bijvoorbeeld tegenover de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent ook forse reducties van de inkomstenbelasting staan. Maar naar verwachting komen er in vergelijking met 2018 dit jaar minder banen bij. Hierdoor is de totale stijging van het beschikbaar inkomen maar beperkt.

De economen van ABN Amro houden bij hun nieuwe prognose nog een slag om de arm: zo is hierin nog niet het effect van een eventuele no deal-Brexit of een escalerende handelsoorlog verwerkt. Die kunnen de groeiprognose nog verder omlaag duwen.

Lees ook op Business Insider

Aan de andere kant verwachten de economen dat, als er geen grote schokken optreden voor de economie, er eind dit jaar ook weer een gunstige wending kan optreden. Hierdoor zou de Nederlandse economie in 2020 weer wat harder kunnen groeien: met 1,6 procent.

Per saldo is de raming van ABN Amro voor dit jaar een stuk lager geworden dan de meest recente prognose van het Centraal Planbureau (CPB).  Afgelopen december voorzag het CPB een economische groei  van 2,2 procent voor dit jaar.

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: De bijtelling voor een zakelijke auto bij de belastingaangifte geldt 5 jaar: hier moet je op letten