De naar Dubai gevluchte vastgoedmagnaat van weleer Roger Lips – die ooit grote problemen bij de voormalige bankverzekeraar SNS Reaal veroorzaakte  – en zijn vrouw krijgen geen nieuwe Nederlandse paspoorten.

Een hoger beroep bij de Raad van State, na een eerdere uitspraak in het nadeel van het echtpaar, haalde niets uit.

De minister had de paspoorten geweigerd op verzoek van de rechter-commissaris die het faillissement van het vastgoedconcern van Lips onderzoekt. De rechtbank verklaarde hun beroepen in januari vorig jaar al ongegrond. De Raad van State deed woensdag hetzelfde.

De FIOD jaagt al jaren op Lips en hoopt nu dat de twee uit Dubai worden gezet, en op het vliegtuig. Nederland heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Op een vriendelijk verzoek reageert Dubai tot nu toe niet.

Verblijfsvergunning Dubai

Zonder een nieuw Nederlands paspoort kan hij zijn verblijfsvergunning in de Emiraten niet verlengen. Maar, Lips heeft waarschijnlijk al een oplossing gevonden.

Curator Ruud Dekker, die al jarenlang bezig is met het slepende faillissement, laat aan AD weten dat de ondernemer allang een Cambodjaans paspoort heeft geregeld. “Waarschijnlijk door enkele grote investeringen in het arme land te doen.”

Naar verluidt zou Lips als Cambodjaan al een nieuwe verblijfsvergunning in Dubai hebben gekregen.

Lees ook op Business Insider

100 miljoen schuld

De vastgoedhandelaar uit Uden werd enkele jaren geleden failliet verklaard, omdat hij voor meer dan 100 miljoen euro in het krijt stond bij meerdere banken. Hij bracht onder meer SNS Bank in de problemen.

Lips is vooral bekend van de duizenden huizen die hij had, maar ook winkelcentrum The Wall langs de A2 bij Utrecht, zwembad Tropicana in Rotterdam en winkelcentrum Brinkmanpassage in Haarlem. Van zijn 157 vennootschappen, ging meer dan de helft failliet. Met diverse procedures vecht Lips tegen zijn ondergang.

In 2013 werd Lips korte tijd in de cel gezet omdat hij onvoldoende medewerking verleende aan het onderzoek naar zijn persoonlijke faillissement. Toen hij vrijkwam vluchtte Lips naar emiraat Dubai.

LEES OOK: REX TILLERSON IS OUT — dit zijn alle opstappers van de regering Trump tot nu toe