We snappen het. Het is echt warm en je armen snakken ernaar om onder die lange mouwen van het overhemd vandaan te komen dat je wordt geacht te dragen op je werk of bij een diner.

“Ik kan niet wachten om ze op te rollen bij de allereerste gelegenheid”, mompel je zwetend voor je uit. Helemaal begrijpelijk.

Maar wacht even. Wees er eerst zeker van dat het gepast is om dat doen.

Wanneer?

Je mouwen opstropen is acceptabel als:

    Je iets gaat doen met je handen, zoals afwassen. Je gast bent op een bruiloft en het einde van het feest nadert. Je een politicus bent en probeert aan te tonen dat je tussen de gewone mensen staat en dingen voor elkaar kan krijgen.

Als een van bovenstaande situaties het geval is kan je gerust je gang gaan en je mouwen opstropen. Dit zijn de momenten waarop het opstropen het meest geaccepteerd is en zelfs wordt aangemoedigd.

Maar als je een overhemd met lange mouwen draagt is daar ongetwijfeld een reden voor. Misschien ben je chique uit eten met je familie of is er een andere speciale gelegenheid. Dan moet je absoluut niet je mouwen opstropen. Waarom zou je anders zo je best hebben gedaan er netjes uit te zien?

Maar tussen de beschreven situaties in ligt een groot grijs gebied. Gebruik daarvoor je eigen beoordelingsvermogen met in je achterhoofd het feit dat opgerolde mouwen zorgen voor een extreem nonchalante uitstraling.

Hoe?

Er is een goede manier om je mouwen op te stropen. De meeste mannen slaan hun mouwen gewoon een aantal keren om totdat de gewenste lengte is bereikt.

Maar daar zijn een aantal problemen mee. Het ziet er slordig uit en de mouwen hebben de neiging terug te rollen op ongewenste momenten. Ze komen ook vaak uit op een rare plek bij je elleboog. Raar. Een slechte manier.

Er is een veel betere manier.

Maak in plaats daarvan het knoopje los en stroop je mouw binnenstebuiten omhoog over je arm. Laat de mouw een aantal keren over zichzelf stropen van onder af aan. Stop als je het manchet van je overhemd hebt bereikt. En voilà. Je mouw zal nooit terugrollen en hij zit op de juiste plek om comfortabel te kunnen blijven bewegen.

Man buttons dress shirt sleeve

Foto: source Shutterstock