Als je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten, deze al hebt of wilt overstappen, is het zaak goed na te denken welke zorgkosten je met een aanvullende verzekering wilt dekken.

De meerderheid (75 procent) van de Nederlanders was in 2019 aanvullend verzekerd, meldde prijsvergelijker Pricewise. De consumentenadviseur constateerde dat we kritischer naar deze polissen moeten kijken.

Sommige aanvullende pakketten zijn overbodig, omdat je meer premie betaalt dan kosten maakt die je vergoed kunt krijgen.

Tandartsverzekering

Zo is de tandartsverzekering, die volgens Pricewise 77 procent van de Nederlanders met een aanvullende verzekering afneemt, het populairst.

Maar de premie is vaak hoger dan de gemaakte kosten. De meeste mensen kiezen volgens Pricewise voor een tandartsverzekering waarvan de vergoeding maximaal 250 euro per jaar bedraagt, waarbij 75 procent van de behandeling wordt vergoed.

De gemiddelde premie voor de tandartsverzekering bedraagt 147,50 per jaar terwijl verzekerden gemiddeld 128 euro per jaar aan tandartskosten verbruiken.

Bedenk dus welke tandartskosten je verwacht. In 2020 kost een controle ruim 22 euro, een gaatje vullen 58 euro en de mondhygiënist 80 euro per half uur. Maar je hebt niet altijd gaatjes en de mondhygiënist is ook niet altijd een half uur bezig.

Ga je twee keer per jaar naar de tandarts, dan kan het zijn dat je onder de gemiddelde premie van 147,50 euro uitkomt. Wil je weten wanneer het wel loont om een tandartsverzekering af te sluiten, lees dan dit artikel.

Brillen en lenzen

In een aanvullende verzekering kun je ook voor een dekking voor brillen en lenzen kiezen. Maar je kunt beter geen aanvullende verzekering afsluiten als je dit vooral voor een bril of lenzen doet.

Volgens Pricewise betalen mensen die gebruikmaken van deze dekking de hoofdprijs aan premie. Je betaalt al snel 180 euro premie per jaar voor een brilvergoeding van 100 euro per twee jaar.

Je betaalt dus niet alleen meer premie dan je vergoed kunt krijgen, de vergoeding is ook niet voldoende aangezien een bril vaak duurder is dan 100 euro.

Gezinspolis

Een kwart van de Nederlanders heeft voor volgend jaar een gezinspolis afgesloten, meldt Pricewise. Hierbij maken partners en eventuele kinderen gebruik van dezelfde polis. Wel zo handig en overzichtelijk, maar niet altijd voordelig.

Je partner kan immers heel andere zorgbehoeften hebben dan jij. Wellicht kan een van de twee een goedkopere polis afsluiten, omdat hij of zij minder zorg nodig heeft.

Zorg ervoor dat je in ieder geval de kinderen meeverzekert op de polis met de meest uitgebreide dekking.

Pricewise geeft een voorbeeld waarbij een van de partners een uitgebreide restitutiepolis heeft afgesloten met aanvullende verzekeringen voor 160 euro per maand. De kinderen zijn gratis meeverzekerd.

De andere partner is kerngezond en verwacht weinig zorg nodig te hebben. Daarom heeft deze partner een naturapolis afgesloten en het eigen risico opgehoogd naar 885 euro. Door die verhoging krijgt deze partner een korting op de premie.

De premie van de naturapolis met korting bedraagt 85 euro per maand, in plaats van 160 euro per maand als deze partner meeverzekerd zou zijn op een gezinspolis. “Dat scheelt dit gezin 900 euro per jaar”, aldus Pricewise.

Uiteraard geldt het voordeel in dit voorbeeld alleen als de kerngezonde partner daadwerkelijk geen kosten maakt en het verhoogde eigen risico niet hoeft te betalen.

Geen acceptatieplicht

De overstapperiode voor de zorgverzekering is bijna ten einde. Wie voor 1 januari een andere zorgverzekeraar kiest, kan automatisch overstappen.

Wil je een andere aanvullende verzekering, bedenk dan dat verzekeraars voor de basisverzekering een acceptatieplicht hebben maar voor aanvullende verzekeringen niet.

Zeg je huidige aanvullende verzekering pas op als je zeker weet dat je bij een andere verzekeraar terecht kunt.

Verder is het goed om te weten dat je de aanvullende verzekering niet per se hoeft af te sluiten bij de verzekeraar waar je ook de basisverzekering hebt afgesloten.

Kies je ervoor om de aanvullende verzekering elders af te sluiten, houd er dan rekening mee dat de verzekeraar een toeslag kan vragen omdat je deze los van de basisverzekering afsluit.

Lees meer over de zorgverzekering: