Het jaar 2017 kan nu al het jaar van de cryptorevolutie genoemd worden. Er zijn inmiddels meer dan duizend cryptomunten in omloop met een gezamenlijke waarde van meer dan 175 miljard dollar, aldus CoinMarketCap.com.

Bitcoin is veruit de grootste cryptomunt met een marktwaarde van 95 miljard dollar. Deze week noteerde bitcoin op recordniveaus van rond de 5.800 dollar.

Maar er zijn ook de nodige critici. De Zwitserse zakenbank UBS waarschuwt klanten in een nieuw rapport dat de huidige opmars van cryptomunten niet ondersteund wordt door fundamentele factoren. “Wij denken dat de sterke stijging van de waarde van cryptomunten in de afgelopen maanden een speculatieve zeepbel is”, schrijven analisten van UBS.

De beleggingstak van UBS vergelijkt de huidige hype rond cryptomunten met de tulpenmanie in de Republiek der Nederlanden in de 17e eeuwde Britse ‘South Sea bubble  uit de achttiende eeuw en de hype rond internetaandelen rond de millenniumwisseling.

“Wat je altijd ziet bij financiële zeepbellen, is dat speculanten roepen dat het ‘dit keer anders is'”, schrijven de analisten van UBS.  “Logische argumenten worden genegeerd, omdat de speculanten stellen dat de twijfelaars eenvoudigweg niet begrijpen dat de wereld is veranderd.  Het probleem met deze theorie is dat de wereld meestal niet zo snel verandert.”

Belofte van een gouden toekomst

Net zoals in het verleden berust de opmars van cryptomunten op een belofte van toekomstige winsten, aldus UBS.

Vroege investeerders hopen te profiteren, als de onderliggende blockchaintechnologie bredere toepassingen krijgt. De blockchain is een digitaal register waarin alle transacties van een digitale munt worden vastgelegd.

De analisten van UBS schrijven ook:

"Het duurt nog jaren voordat de daadwerkelijke voordelen zichtbaar worden, erkennen ook degenen die in blockchain geloven. Tegenover de relatief hoge handelsomzetten van cryptomunten, staat een beperkt gebruik in de echte wereld. Dit suggereert dat veel handelaren uit zijn op speculatieve winst en niet van plan zijn om cryptomunten te gebruiken voor transacties in de reële economie."

"Het bepalen van de fundamentele waarde is het lastigste aspect. Valuta waar een overheid achter staat, vertegenwoordigen ook een nationale economie. Dat is bij cryptomunten niet het geval. Gelet op het feit dat cryptomunten aan alle voorwaarden van typische zeepbellen voldoen, en er geen reële economie achter zit, is vrijwel zeker sprake van een zeepbel. Zeker als je in acht neemt dat bitcoin in twee jaar tijd twintig keer zo veel waard is geworden."

De kritische geluiden van UBS stemmen overeen met die van topman Jamie Dimon van JP Morgan. Andere zakenbanken, zoals Goldman Sachs en Morgan Stanley, hebben zich juist een stuk positiever uitgelaten over de opbloeiende markt voor cryptomunten en blockchaintechnologie.

Ook UBS ziet kansen voor het principe van de blockchain, een decentraal digitaal register dat transacties vastlegt en intermediairs overbodig maakt. UBS schrijft hierover "Beleggen in blockchain lijkt een beetje op beleggen in internetbedrijven gedurende het midden van de jaren negentig".

UBS denkt dat je het beste kunt profiteren van de nieuwe ontwikkelingen door te investeren in bedrijven die de  blockchaintechnologie ondersteunen: dus softwarebedrijven en platforms die blockchain succesvol toepassen in de financiële sector, de zorg, bij nutsbedrijven en in de deeleconomie.