De Russische aandelenmarkt is spotgoedkoop. Kenners zeggen: ook heel riskant.

Een bekende maatstaf om te kijken of aandelen duur of goedkoop zijn is de zogenoemde koers-winstverhouding: hoeveel keer de winst per aandeel betaal je voor een bedrijf? Daarbij kun je kijken naar de verwachte winst voor het komende jaar of de winst van het afgelopen jaar. Maar sommige beleggingsspecialisten pakken het nog wat rigoureuzer aan.

Zo gebruikt de Amerikaanse vermogensbeheerder Cambria Investment Management voor de belangrijkste aandelenindices van landen de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar, gecorrigeerd voor de inflatie-ontwikkeling. Zo’n brede maatstaf is bedoeld om door economische cycli heen te kijken.

Lage waardering aandelen

Op deze manier keek Cambria Investment naar de koers-winstverhouding van 44 landen sinds 1980, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Daarbij bleek dat de koers-winstverhouding van een nationale aandelenindex op een totaal van 800 gemeten beleggingsjaren slechts 28 keer onder de zeven is beland. Maar dat biedt volgens Cambria vaak ook kansen.

Zo betaalde je voor Ierse aandelen eind 2012 nog vijf keer de winst. Sindsdien zijn Ierse aandelen zo’n 40 procent gestegen.

Rusland spotgoedkoop of extreem riskant?

Eind februari dit jaar waren er slechts twee landen waar je, op basis van de gemiddelde winst over tien jaar, minder dan zeven keer de winst betaalde voor aandelen: Griekenland (4,3) en Rusland (6,5). Vooral Russische aandelen hebben het sinds de start van dit jaar zwaar gehad, met het escaleren van de crisis rond Oekraïne.

Vraag is dus of het interessant is voor avontuurlijke beleggers om een gokje te wagen op herstel van de Russische aandelenmarkt. Hoogleraar Campbell Harvey van de Duke University is sceptisch. Tegenover de WSJ zegt hij: "Je moet geen eenmalige gokjes willen wagen door te concluderen dat een lage koers-winstverhouding zegt dat aandelen goedkoop zijn. Die lage koers-winstverhouding kan net zo goed zeggen dat sprake is van een waanzinnig risico."

Immers: als aandelenkoersen dalen, wil dat niet zeggen dat ze niet nog lager kunnen.

Lees ook

Michael Nabarro:  Zuid-Europa biedt kansen voor beleggers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl