De omstreden Amerikaanse zakenman en farmaciemagnaat Martin Shkreli (34) moet zeven jaar de cel in omdat hij investeerders in zijn vroegere bedrijf Retrophin heeft opgelicht.

Daarnaast moet hij een boete van 75.000 dollar betalen. Dat heeft een rechtbank in New York vrijdag bepaald.

Shkreli werd vorig jaar al schuldig bevonden. Hij gebruikte aandelen Retrophin voor een soort piramidezwendel. Het geld dat hij daarmee ophaalde gebruikte hij om zijn eigen schulden af te lossen. Daarvoor had de openbare aanklager tegen hem minstens vijftien jaar gevangenisstraf geëist.

Pharma Bro

Het was niet de eerste keer dat Shkreli, bij het grote publiek beter bekend onder zijn bijnaam ‘Pharma Bro’, in opspraak kwam. In 2015 verhoogde hij als baas van farmaciebedrijf Turing van de ene op de andere dag de prijs van een levensreddend medicijn voor aidspatiënten van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. Pas na grote ophef kwam hij op dat besluit terug.

Het ‘enfant terrible’ van de Amerikaanse geneesmiddelenindustrie zei vrijdag in een emotioneel betoog tegen de rechter dat hij zich ervoor schaamt dat onschuldigen de dupe zijn geworden van zijn gedrag.

Hij verontschuldigde zich daarnaast bij de investeerders die hij bedroog. “Het spijt mij vreselijk dat ik jullie vertrouwen heb verspeeld. Jullie verdienden veel beter”, zei hij.

Meest gehate man

Daarmee slaagde Shkreli, die sinds de affaire rond het aidsmedicijn ook wel de meest gehate man van Amerika wordt genoemd, er niet in de rechter tot een lichte straf te bewegen. Zij noemde zijn daden “extreem ernstig”. De advocaten van de zakenman hadden ingezet op een celstraf van hooguit een jaar.

Lees ook op Business Insider