Het is begin deze week een stuk duidelijker geworden wie de nieuwe baas van de machtigste zakenbank op Wall Street wordt. Momenteel heeft Lloyd Blankfein de leiding bij Goldman Sachs, maar die gaat binnenkort met pensioen.

De invloedrijke zakenbank kondigde maandag aan dat Harvey Schwartz, één van de twee mogelijke opvolgers, volgende maand met pensioen gaat. Daardoor blijft David Solomon als enige kandidaat over wanneer Blankfein aftreedt.

Solomon werd in 2017 benoemd tot co-chief operating officer en co-president en werkt al sinds 1999 voor Goldman. Hierdoor heeft Solomon regelmatig cv’s voor diverse functies bij de bank voorbij zien komen.

Een goed cv is niet genoeg

In een interview voor de podcast van de bank genaamd ‘Exchanges at Goldman Sachs’ deelt Solomon zijn carrière-advies. Zijn belangrijkste boodschap: een goed cv is niet alles.

“Ik heb de afgelopen jaren ongelofelijke cv’s voorbij zien komen”, zegt Solomon. “Maar als je dan met ze gaat zitten en met ze praat, kunnen ze niet communiceren of articuleren op een manier die aansluit bij de academische prestaties.”

Mensen met slechte communicatievaardigheden zijn niet gedoemd te mislukken volgens Solomon, maar ze moeten wel een paar hindernissen overbruggen.

“Zorg dat je beter wordt in spreken in het openbaar”, zegt Solomon. “Neem wat schrijflessen en denk na over hoe je je communicatievaardigheden kunt ontwikkelen. Het gaat je helpen bij alles wat je doet.”

Lees ook op Business Insider

Doe zelf de boekhouding

In het gesprek deelt Solomon ook een advies dat hij van zijn vader kreeg toen hij jong was. Een advies dat hij ook heeft doorgegeven aan zijn dochters: doe zelf een tijdje de boekhouding.

“Iedereen zou zich hier een semester op moeten richten. Alleen al inzicht in basale boekhouding helpt je te begrijpen hoe veel dingen in de wereld werken vanuit een economisch perspectief.”

Volgens Solomon is boekhouden nuttig, omdat het mensen helpt te begrijpen hoe ze zaken moeten runnen – van een huis tot een gigantisch bedrijf. Dat gezegd hebbende, is het wat hem betreft voor studenten ook belangrijk om hun hart te volgen als het gaat om het onderwerp waar ze in afstuderen.

“Wanneer je iets tegenkomt waar je enthousiast over bent en dat je boeit, graaf dan nog ietsje dieper en werk nog iets harder”, zegt hij.

Solomon zelf had een a-typisch carrièrepad. Hij sloeg de Ivy League over en studeerde politicologie aan het Hamilton College in upstate New York.

LEES OOK: 6 lessen van CoolCat-oprichter Roland Kahn – en waarom ‘slimme’ Aziaten deze eeuw gaan domineren