De dader van de aanslag in Berlijn loopt nog altijd vrij rond. De politie heeft een aantal sporen die worden gevolgd om hem toch snel te pakken.

Razendsnel, nadat maandagavond de vrachtwagen op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn reed, werd er een verdachte opgepakt: een Pakistaanse migrant, die door een getuige was gevolgd omdat hij dacht dat het de dader was. Maar de man ontkent, en de volgende dag moest de politie toegeven: we hebben de verkeerde te pakken.

De echte dader was toen al spoorloos verdwenen. De politie stelt vijfhonderd sporen te hebben waarmee ze nu alsnog de juiste man proberen te vinden. Business Insider zet een aantal belangrijke sporen op een rij.

1)Achtergelaten spullen

Criminelen en terroristen maken vaak fouten. Ze laten sporen achter die het de politie soms wel erg makkelijk maakt om een dader te vinden. Een portemonnee in de jas die de dader in alle haast heeft laten liggen, een telefoon die door de klap onder de stoel is geschoven – het zijn zeer bruikbare sporen voor de politie.

Der Spiegel meldt dat ook deze dader iets heeft achtergelaten: er zou een identiteitsdocument zijn gevonden van een Tunesiër. Daarop zou staan dat de gedwongen uitzetting van deze man, die in 1992 is geboren, is uitgesteld. Het bericht is nog niet officieel bevestigd.

2)Dna en vingerafdrukken

De dader heeft een tijd in de cabine van de vrachtwagen gezeten – het is bijna niet te voorkomen dat hij dan dna-materiaal achterlaat. Een haar, speeksel op een sigarettenpeuk of kauwgom, misschien zelfs een kledingstuk dat in de haast is blijven liggen, het zijn allemaal bronnen van dna.

De kans is bovendien aanwezig dat de dader gewond is geraakt. De chauffeur van wie de vrachtwagen is gestolen, die dood werd gevonden op de bijrijdersstoel, was flink toegetakeld. De eigenaar van het transportbedrijf waarvoor de chauffeur werkte, zegt tegen The Guardian dat hij een foto van zijn werknemer heeft gezien: hij zag er bont en blauw uit, en is neergestoken en -geschoten. Dat wijst op een vechtpartij. De kans is groot dat er daarbij sporen zijn achtergebleven van de dader op het slachtoffer: bloedspetters, of huidcellen onder de nagels van de chauffeur.

Daarnaast heeft de vrachtauto een flinke klap gemaakt. Ook daarbij kan de dader gewond zijn geraakt. De politie heeft dan ook dna-sporen veilig gesteld. Een cruciaal spoor om de dader te identificeren. Er zouden ook vingerafdrukken zijn veiliggesteld.

3)Ziekenhuizen en artsen

Ook het Duitse blad Bild meldt op basis van anonieme bronnen dat er een gevecht is geweest. De chauffeur is waarschijnlijk pas doodgeschoten toen de truck tot stilstand kwam op de kerstmarkt. Hij heeft mogelijk zelfs nog aan het stuur getrokken om te voorkomen dat er (meer) doden zouden vallen. “Er moet een worsteling zijn geweest”, aldus de bron.

Als de dader daadwerkelijk gewond is geraakt, heeft hij misschien hulp nodig. Wellicht is hij bij een ziekenhuis of een arts geweest om zich te laten verzorgen. Dat zou een zeer gedetailleerd signalement op kunnen leveren.

4)De vrachtwagen

Eén van de duidelijkste leads is de vrachtwagen. Die heeft namelijk een gps-tracker, waardoor de politie precies kan achterhalen waar de vrachtwagen is geweest.

De eigenaar van het transportbedrijf waarvoor de chauffeur werkt, zegt in The Guardian dat hij de GPS-data al heeft gezien. Maandag, rond kwart voor vier ‘s middags, is er een opvallende beweging van de vrachtwagen te zien: er wordt een aantal voor- en achteruit gereden. Alsof iemand de vrachtwagen uitprobeert, stelt de eigenaar. Dan is er urenlang geen beweging te zien, tot kwart voor acht ‘s avonds, even voor de aanslag.

De politie zal de gang van de vrachtwagenchauffeur natrekken op basis van de gegevens. Waar is hij geweest? Werd hij misschien gevolgd? De dader lijkt namelijk te hebben geweten welke vrachtwagen hij pakte – het was een truck van tachtig ton, volgeladen met staal en dus erg moeilijk af te stoppen. Zijn er beelden van de vrachtwagen tussen de parkeerplaats waar de vrachtwagen urenlang stilstond, en de kerstmarkt? Is daarop te zien wie er achter het stuur zit?

Ook wordt het gemakkelijker om te achterhalen of de dader een mobiele telefoon bij zich had: je kunt zien welke telefoons al die tijd in de buurt van de vrachtwagen zijn geweest.

5)Beelden op de kerstmarkt

Duitsers hechten sterk aan hun privacy. Op en rond de kerstmarkt waren weinig bewakingscamera’s, waardoor de kans dat er beelden zijn van de dader die uit de vrachtauto stapt, klein is.

De politie hoopt daarom dat er bezoekers van de kerstmarkt hebben gefilmd of foto’s hebben gemaakt met hun telefoon. Staan daarop misschien aanwijzingen wie er achter het stuur zat? Daarnaast zijn er waarschijnlijk getuigen die niet hebben gefilmd, maar wel iets hebben gezien. De politie stelt dat er inderdaad getuigen waren die interessante informatie hadden.

6)Bekende IS-sympathisanten

De politie gaat er vanuit dat de dader nog in Berlijn is, en anders in Duitsland, en onderdak heeft gezocht bij andere IS-sympathisanten. De Duitse veiligheidsdiensten hadden twee jaar geleden zo’n vijfhonderd salafisten in Berlijn in beeld. Wellicht is de dader één van die vijfhonderd mannen, of zit hij bij een van hen ondergedoken. Op basis van andere aanwijzingen kan de groep verkleind worden.

De politie van Berlijn zegt voldoende aanwijzingen te hebben, en denkt de echte dader alsnog snel op te kunnen pakken.

LEES OOK: De dader van Berlijn lijkt nauwgezet een IS-handleiding te hebben gevolgd