De iPhone X is misschien wel niet de beste telefoon van Apple die je kunt kopen, aldus Consumer Reports.

Dinsdag publiceerde de Amerikaanse consumentenorganisatie de resultaten van de tests die het uitvoerde met de iPhone X. De smartphone werd getest op display, camera, levensduur van de batterij en bestendigheid.

Weliswaar roemt Consumer Reports de smartphone als een “innovatief apparaat met een fantastische camera en een prachtig scherm”, de iPhone X verliest het met koplengtes van de iPhone 8 en 8 Plus waar het valbestendigheid betreft.

Hoewel de iPhone X in de top tien van smartphones staat, is de iPhone 8 robuuster wanneer het aankomt op vallen en beschadigd raken. De X presteert namelijk goed in gewone valproeven, maar niet wanneer de tests geïntensiveerd worden.

Dit is wat Consumer Reports ervan vindt:

“We lieten drie iPhones X vallen. De eerste was in orde na 50 keer vallen, maar het glas was ernstig beschadigd na 100 valbeurten. Bij de andere twee functioneerde het scherm slecht na 50 keer vallen. En hoewel het glas aan de voorzijde niet gebarsten was, liepen er verschillende groene strepen over de hele lengte van het display.”

De iPhone X presteerde ongeveer even goed als de vlaggenschepen van Samsung, de Galaxy S8 en S8+, aldus Consumer Reports.

Maar om het verwarrend te maken, anderen die valproeven hebben gedaan met de iPhone X en iPhone 8 komen tot net iets andere conclusies. Uit video’s van EverythingApplePro, PhoneBuff en JerryRigEverything blijkt dat de iPhone X weer steviger is dan de iPhone 8.

Uit tests direct na de introductie van de iPhone 8 en 8 Plus in september bleek weer dat de toestellen bestendiger waren dan Samsungs vlaggenschepen, maar nog steeds kwetsbaar zijn voor barsten en beschadigingen bij een val.

Schrale troost: het zijn Apple’s eerste toestellen met een compleet glazen buitenkant, logisch dat alle drie de nieuwe iPhones kwetsbaarder zijn dan hun voorgangers met een aluminium jasje.

Maar er is ook goed nieuws voor de iPhone X: hoewel de accuduur korter is dan bij de Galaxy S8 en 8+ (respectievelijk 19,5 uur versus 26), is die nog altijd 30 minuten langer vergeleken met de iPhone 8.