Hij stond ooit bekend as ‘King of Good Times’ in India. Vijay Mallya was een voorbeeld voor het land en jongeren keken naar hem op.

Nu is hij aangehouden door de Engelse politie.

De teambaas van Formule 1-renstal Force India meldde zich dinsdag vrijwillig op een politiekantoor in Londen, nadat India een officieel uitleveringsverzoek had ingediend. De flamboyante baas van Force India wordt in zijn vaderland verdacht van fraude.

Na zijn arrestatie werd Mallya op borgtocht weer vrijgelaten. De eigenaar van Force India moest zich wel direct melden voor het gerechtshof, dat over zijn uitlevering gaat.

Playboy of the East

De Indiase zakenman stond bekend als de ‘Playboy of the East’ en liet zich veelvuldig zien met modellen en actrices. Hij vergaarde zijn fortuin door met zijn bedrijf United Spirits de helft van de Indiase drankmarkt te veroveren.

Mallya stond, met een door Forbes geschat vermogen van omgerekend bijna 1 miljard euro, in 2012 bekend als één van de rijkste mensen van India.

Waar veel rijke Indiërs zich gedeisd houden, ontpopte Vijay Mallya zich tot een extravagante persoonlijkheid. Zo kocht hij eind 2007 het Formule 1-team dat nu Force India is. Ook zijn andere hobby’s, zoals het fokken van paarden, zijn niet goedkoop.

Dit leven vertaalde zich ook in politieke macht. De adoratie die veel Indiërs voor Mallya hadden, maakte het mogelijk om een zetel in het Indiase parlement te verwerven.

Val van grote hoogte

In 2005 begon Mallya aan een nieuw zakelijk avontuur door de luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines op te zetten. Op het eerste oog een doorslaand succes, aangezien Kingfisher al snel één van de populairste luchtvaartmaatschappijen van India werd. Het bedrijf zou alleen nooit winst maken en ging in 2012 failliet.

Sindsdien claimen banken zo’n 1,3 miljard euro bij Mallya. Ook moet hij oud-werknemers nog salaris betalen.

Met het excuus dat hij dichter bij zijn familie wilde zijn, vertrok Mallya twee jaar geleden naar Groot-Brittannië om zich daar schuil te houden. De gedupeerde banken probeerden via de rechterlijke weg te voorkomen dat Mallya India verliet, maar konden niet verhinderen dat hij vertrok naar zijn landhuis net buiten Londen.

Nu lijkt Mallya zich toch in zijn thuisland te moeten verantwoorden voor het wegsluizen van geleend geld en belastingontwijking. De ondernemer zelf vindt dat er sprake is van een heksenjacht. “De gebruikelijke mediahype in India. Uitleveringshoorzitting begon vandaag zoals verwacht”, reageerde hij kort via Twitter.