Het ijs op Groenland smelt op dit moment vier keer sneller dan 16 jaar geleden.

In 2012 verloor Groenland meer dan 400 miljard ton ijs. Op een korte adempauze na, tussen 2013 en 2014, is het ijs daarna alleen maar sneller gaan smelten.

Een recent onderzoek waarin gebruik is gemaakt van satellietgegevens en een GPS-netwerk op de grond, heeft vastgesteld dat het ijs op Groenland nog harder smelt dan we al dachten. De onderzoekers schrijven dat het afnemen van de ijsmassa op Groenland de komende 20 jaar “een belangrijke factor zal zijn bij het stijgen van de zeespiegel.”

Ook wijst het onderzoek op de risico’s in het zuidwesten van Groenland dat juist niet echt bekend staat om het verlies van ijs. Op andere plekken op het eiland glijden ijsbergen van gletsjers af en zo de zee in, maar ondanks dat het zuidwesten niet zulke gletsjers heeft, is de regio volgens Quartz verantwoordelijk voor meer smeltwater dan andere delen van het eiland.

“Dit gaat zorgen voor extra stijging van de zeespiegel”, zegt onderzoeksleider Michael Bevis van de Ohio State University tegen National Geographic. “We kijken naar een ijskap die een omslagpunt aan het bereiken is.”

melting ice

Foto: Chasing Ice

Het nieuws volgt op een ander groot onderzoek dat eerder deze maand is gepubliceerd en waaruit blijkt dat ook het ijs op Antarctica sneller is gaan smelten. In de jaren 80 verloor Antarctica 40 miljard ton aan ijs per jaar en dat is dit decennium gestegen naar een gemiddelde van 252 miljard ton per jaar.

Ook blijkt uit nieuwe gegevens dat de oceanen 40 procent sneller opwarmen dan experts dachten en dat 2018 voor oceaantemperaturen het warmste jaar ooit gemeten is.

Wat gebeurt er als al het ijs van Groenland smelt?

Met een grootte van ongeveer 1,7 miljoen vierkante kilometer bedekt de ijskap van Groenland een gebied van bijna drie keer Frankrijk. Samen met de ijskap van Antarctica is Groenland verantwoordelijk voor maar liefst 99 procent van het verse water op de wereld, stelt The National Snow and Ice Data Center.

Het meeste van dat water is bevroren in de vorm van lagen ijs en sneeuw tot wel 3 kilometer dik. Maar met alle broeikasgassen die we uitstoten, warmen de oceanen op. Warme lucht en water zorgen ervoor dat de ijskappen in steeds hoger tempo smelten.

Als de hele ijskap van Groenland zou smelten in de komende eeuwen dan zal de zeespiegel met gemiddeld 7 meter stijgen waardoor grote delen van Nederland onder water zullen komen te staan. En ook bijvoorbeeld de hele zuidelijke punt van de Amerikaanse staat Florida, zoals hieronder te zien is.

Als de ijskappen van zowel Antarctica als Groenland smelten dan zal de zeespiegel met maar liefst ruim 60 meter stijgen en Florida in het geheel verdwijnen, net als Nederland op delen van Limburg en wat heuveltoppen in het oosten na.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een interactieve tool gemaakt om te zien wat er gebeurt als de zeespiegel verder stijgt. Een ding is overduidelijk: kuststeden zijn zwaar de klos.

Een kaart van National Geographic laat zien dat als al het ijs smelt steden als Amsterdam, Stockholm, Buenos Aires, Dakar en Cancun om er maar een paar te noemen compleet weggevaagd zullen worden.

LEES OOK: We hebben nog 3 jaar om onherstelbare schade door klimaatverandering te voorkomen, stellen wetenschappers