De Italiaanse hoedenmaker Borsalino is failliet.

Een Italiaanse rechter heeft het faillissement van de maker van de alom bekende vilten deukhoeden uitgesproken nadat een reddingsplan was afgewezen, zo meldden de vakbonden in het land.

Een hoed mag enkel de naam Borsalino dragen wanneer hij gemaakt is in Alessandria, de thuisbasis van Giuseppe Borsalino die het bedrijf 160 jaar geleden oprichtte. Behalve hoeden maakt Borsalino ook horloges, kleding en andere accessoires. Op de website van het bedrijf is de jubileumuitgave van de hoeden nog te koop.

Het bedrijf kampte al geruime tijd met dalende omzetten. In 2015 werd Borsalino nog ingelijfd door een investeringsmaatschappij. Ondanks die stap is het nu einde verhaal voor de markante onderneming en haar 130 medewerkers.

De hoeden van Borsalino werden vroeger door onder anderen grote Hollywoodsterren gedragen. En vandaag de dag zijn de hoeden nog altijd populair bij sterren als Jude Law, Robert Downey jr., Kate Moss, Bar Rafaeli, Victoria Beckham, Rihanna, Sarah Jessica Parker en Bruno Mars.

Andere beroemde dragers zijn onder meer:


Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in de film Casablanca

1942-01-01 00:00:00 CASABLANCA Claude Rains, Humphrey Bogart, Ingrid Bergman Fee Payable to Kippa ALLEEN VOOR REDACTIONEEL GEBRUIK.

In de jaren zeventig kwam er zelfs een film met de titel Borsalino uit, met daarin acteurs Jean-Paul Belmondo en Alain Delon. Het hoofddeksel stond vaker op filmposters, veelal samen met een zogeheten tommy-gun. Daarmee werd vaak de link met de beruchte Amerikaanse gangster, en drager, Al Capone gelegd.

1970-01-01 00:00:00 BORSALINO Jean Paul Belmondo © Kippa

King of pop Michael Jackson droeg de hoed van Italiaanse makelij in meerdere van zijn videoclips.

michael-jackson

Andere bekende dragers zijn Harrison Ford als Indiana Jones.

indiana-jones-harrison-ford

Zanger-producer Pharrell Williams.

2014-07-11 00:00:00 ROTTERDAM - De Amerikaanse zanger en producer Pharrell Williams treedt op tijdens de 39e editie van het North Sea Jazz Festival. ANP KIPPA PAUL BERGEN

Johnny Depp draagt regelmatig Borsalino. In films - zoals hier in Public Enemies - maar ook in het dagelijks leven.

public-enemies-johnny-depp-1

 

LEES OOK: Kijk binnen in Jamie Oliver’s luxe optrekje van ruim €10 miljoen – met 7 slaapkamers en, uiteraard, een geweldige keuken