Het begin van 2017 markeert de 15de verjaardag van de introductie van de euro als de officiële betaaleenheid in twaalf Europese landen, drie jaar nadat het al de officiële rekenmunt was geworden.

De munt heeft in dat anderhalve decennium een ware rollercoaster beleefd ten opzichte van het Britse pond. De euro begon met een waarde van 1,62 euro voor één pond. Dezer dagen krijg je voor een pond nog maar iets meer dan 1,10 euro, waarmee de eenheidsmunt een stuk sterker is geworden tegenover de Britse munt.

Om de verjaardag van de euro te vieren maakte vastgoedadviseur Knight Frank een geïllustreerde grafiek van de stijging en daling van de euro in de vijftien jaar dat hij in omloop is.

Bekijk hem hieronder (klik voor vergroting):

geschiedenis euro

In de afgelopen jaren lag de euro bij veel waarnemers onder vuur en wordt de munt aan de eurosceptische kant van het politieke spectrum  als een mislukking bestempeld.

Zo zei Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in een interview met Business Insider afgelopen zomer dat de fundamentele gebreken van de euro en de Europese economie grote problemen veroorzaken voor het continent en de munt daarmee zijn eigen val riskeert.

De munteenheid is vooral ten opzichte van de dollar onder zware druk gekomen in de afgelopen maanden en vele onderzoeksbureaus voorspellen dat de euro voor het eerst in zijn geschiedenis even veel waard gaat worden als de dollar in het eerste kwartaal van 2017.

Dat de euro en de dollar straks mogelijk evenveel waard zijn, komt door twee zaken: de onzekere Europese politiek en de sterker wordende dollar na de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in december.

Kit Juckes, één van de strategen van Société Générale zei in een dinsdag uitgebracht rapport: “Nervositeit over de politieke toekomst en de mogelijkheid van een nieuwe populistische verrassing zal de euro onder constante druk houden.”

LEES OOK: Vergeet de Brexit, de euro is het grote probleem