Vion, één van de grootste vleesbedrijven van Europa, is op zoek naar geld, maar passeert daarbij huisbank Rabobank als adviseur. Vion en de bank liggen al een tijdje overhoop, en laat daarom concurrent ABN Amro onderzoeken hoe het een flink bedrag kan lenen.

Volgens het Financieele Dagblad gaat het om een kapitaalinjectie van enkele tientallen miljoenen, waarmee Vion wil investeren in gebouwen en installaties.

Mogelijk komt de kapitaalinjectie van een nieuwe aandeelhouder, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijf uit Azië of Latijns-Amerika dat de overstap naar Europa wil maken.

De naam van WH Group uit Hongkong gaat al een tijdlang rond. Eerder probeerde de vleesreus geld te krijgen via een private-equitybedrijf, maar dat ketste af.

Opvallend is dat Vion geen advies inwint bij de Rabobank, maar bij ABN Amro, aldus het FD.  Vion en Rabobank liggen volgens de krant al een tijdje overhoop.

Vion en Rabobank

Rabobank de bank hielp het Brabantse vleesbedrijf financieel met een uitbreiding in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar dat liep uit op een mislukkin. Het doel was om ook in die landen een leidende rol te spelen, maar dat kon niet waargemaakt worden. Rabobank bracht Vion daarop bij 'Bijzondere Beheer' onder, waar probleemgevallen onder vallen, tot grote ergernis van Vion.

Daarom krijgt ABN Amro mogelijk nu de kans om zich te bewijzen. Helemaal onbekend in de agrarische sector is ABN Amro niet - het heeft na Rabobank het grootste marktaandeel. Maar dat is met 15 procent nog relatief klein.

Het vleesbedrijf moet fors investeren in slachterijen en installaties in Duitsland en Nederland: de huidige 25 locaties moeten worden vernieuwd of gesloten. Dat zal de komende jaren miljoenen euro's kosten. Maar daarnaast hijgt de concurrentie Vion in de nek.

Zo heeft de Duitse concurrent Tönnies veel minder slachterijen, maar boert het beter dan Vion. Ook staan de prijzen voor varkensvlees onder druk. Volgens het FD heeft tientallen miljoenen euro's nodig, bovenop de kapitaalinjectie waar het nu naar op zoek is. In de branche zouden bedragen van minimaal 100 miljoen euro rondgaan.