Meubelketen Steinhoff is in alle opzichten een complex bedrijf. Een enorm boekhoudschandaal heeft het bedrijf al meer dan 15 miljard euro aan beurswaarde gekost.

Uit documenten van de Panama Papers die het FD bestudeerde, blijkt dat er flink is geschoven met mistige constructies van Brits vastgoed.

Eerst even het grotere plaatje:

  • Steinhoff is na IKEA de grootste meubelketen ter wereld en had naar eigen zeggen in 2016 ongeveer 6.500 winkels in 30 landen, onder 40 merknamen. In Europa opereert Steinhoff onder meer met de merken Conforama, Kika en Pepco.
  • Steinhoff is van oorsprong Duits, verhuisde het hoofdkantoor eind jaren negentig naar Zuid-Afrika na een fusie en heeft beursnoteringen in Zuid-Afrika en Duitsland.
  • De statutaire vestiging van de holding Steinhoff International ligt sinds 2015 in Nederland bij een trustkantoor in Amsterdam. Het management opereert nog vanuit Zuid-Afrika.
  • Bij Steinhoff is een crisis uitgebroken vanwege onregelmatigheden in de boekhouding. De jaarrekeningen voor 2015 en 2016 zijn ingetrokken en de beurswaarde is met meer dan 15 miljard euro gedaald.

Uit onderzoek van het FD blijkt dat Steinhoff tussen 2004 en 2009 diverse constructies heeft gebruikt om de werkelijke eigenaar van zijn vastgoed in het Verenigd Koninkrijk te verhullen. Ook wisselden diverse offshore vennootschappen in 2014 binnen enkele dagen af als eigenaar.

Per saldo komt het er volgens analist Teun Teeuwisse op neer dat Steinhoff waarschijnlijk heimelijk vastgoed heeft verkocht om verliezen op te vangen, en dit via complexe fiscale constructies heeft verdoezeld.

“Het vermoeden is dat Steinhoff zijn vastgoed in de afgelopen jaren al heeft verkocht , omdat het geld op was”, zegt Teeuwisse tegen het FD. “Door het vastgoed in vennootschappen te stoppen in landen waar geen transparantie is, kon het bedrijf doen alsof ze het vastgoed nog wel in bezit had.”

LEES hier het hele artikel over de vastgoedconstructies van Steinhoff bij het FD (€)

Volg de koers van Steinhoff op finanzen.nl

Lees ook op Business Insider

(klik voor uitvergroting)

steinhoff