Steun uit onverwachte hoek. Elon Musk, de Amerikaanse miljardair die met zijn bedrijf Tesla de hele wereld aan de elektrische auto wil krijgen, heeft zich lovend uitgelaten over Rex Tillerson. Dat is de voormalige baas van oliegigant Exxon Mobil die de nieuwe minister van buitenlandse zaken wordt in de Verenigde Staten.

Musk tweette dinsdagavond dat Tillerson het in zich heeft om een “excellente” minister van Buitenlandse Zaken te worden voor de Verenigde Staten. Dit in reactie op een artikel in weekblad The Economist  van afgelopen december, dat getiteld was “Give Rex a chance“.

“Rex is een buitengewoon competente bestuurder, die weet hoe geopolitiek werkt en die overwinningen zoor zijn team boekt. Zijn team is nu de Verenigde Staten”, aldus Musk op Twitter.

Musk erkende dat zijn steun voor Tillerson “verrassend” kan overkomen. Tesla is immers gericht op auto’s die geen CO2 uitstoten en investeert flink in zonne-energie.

Tillerson gaf in 2012 aan  in een gesprek met een Amerikaanse adviesraad voor Buitenlandse Zaken dat stijgende emissies van CO2 invloed hebben op de wereld. Maar daarna zei Tillerson ook dat de maatschappij zich kan aanpassen aan veranderingen van het klimaat en dat er geen "werkbare route"  is voor CO2-reductie tot een niveau van 350 deeltjes per miljoen zonder economieën en de welvaart van mensen fors te schaden.

Deze visie contrasteert sterk met die van Musk. De baas van Tesla stelde afgelopen augustus in zijn "Master Plan, Part Deux" dat er een directe relatie is tussen zijn focus op zonne-energie en elektrisch rijden, en de beperking van de uitstoot van CO2.

"Sowieso moeten we op enig moment overschakelen naar een duurzame economie, omdat fossiele brandstoffen eindig zijn en onze beschaving anders dreigt in te storten", schreef Musk. "Gelet op het feit dat we hoe dan ook van fossiele brandstoffen af moeten en dat vrijwel alle wetenschappers het erover eens zijn dat het waanzin is om de CO2-niveaus in de atmosfeer fors te verhogen, geldt: hoe sneller we de overstap naar duurzaam maken, des te beter".

Tillersons benoeming tot minister is goedgekeurd door een comité voor Buitenlandse Zaken dat geleid wordt door Republikeinse senatoren. Als Tillerson de steun van de hele Senaat krijgt, wordt hij de eerste minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten zonder ervaring in de publieke sector.

 

Musk benadrukte in zijn tweets dat Tillerson het voordeel van de twijfel moet krijgen, todat de "zijn acties het tegendeel zouden bewijzen". The Economist stelde in het artikel over de voormalige oliebaas dat hij ervaring heeft in de omgang met "lastige wereldleiders" en de reputatie heeft beslissingen te nemen "op basis van feiten".