De maximale gaswinning in Groningen wordt vanaf oktober verlaagd met 10 procent. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Hij reageert daarmee op een advies van Staatstoezicht op de Mijnen. Het afgelopen jaar is het aantal bevingen rond Loppersum weer toegenomen.

“Gelet op de toename van het aantal aardbevingen in het gebied rond Loppersum en het naderen van de grenswaarde aldaar, zet ik de voorbereiding in gang om het productieplafond voor de gaswinning in Groningen ingaande het eerstvolgende gasjaar – dat gaat lopen vanaf 1 oktober 2017 – met 10 procent te verlagen”, schrijft Kamp.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde eerder op de dag om de gaswinning verder terug te schroeven om bevingen in Groningen tegen te gaan. Tevens moet de winning zo gelijkwaardig mogelijk gebeuren, met zo min mogelijk uitschieters naar boven of beneden.

Minister Kamp zei vorig jaar nog dat er per jaar 24 miljard kubieke meter mag worden gewonnen. Bij zeer koude winters zou dat omhoog kunnen naar 27 miljard.

Dit was al een flinke verlaging vergeleken met eerdere jaren. Wat het SodM betreft moet dat dus sneller naar beneden.

"Doe dat zo nodig in stappen", zegt inspecteur-generaal Harry van der Meijden dinsdag. "En begin met 10 procent; een eerste stap naar 21,6 miljard kuub en bekijk hoe seismiciteit zich dan ontwikkelt. Bovendien moeten fluctuaties worden vermeden."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dit jaar dat de problemen door de gaswinning in Groningen niet goed worden aangepakt. Cruciale beslissingen worden genomen zonder overleg met andere relevante betrokkenen.

Volgens de OVV zou voortaan één organisatie integraal verantwoordelijk moeten worden voor de afhandeling van de problemen in Groningen. In de provincie doen zich regelmatig aardbevingen voor als gevolg van de gaswinning.

In 2015 publiceerde de OVV een rapport over de aardbevingsrisico’s in Groningen. De conclusie was destijds dat de veiligheid van inwoners geen rol speelde bij de besluitvorming tot 2013 over de aardgaswinning en dat er niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van inwoners.