Waarschijnlijk heb je het een en ander gelezen over de Galaxy S8, het nieuwste topmodel van Samsung. En nu voelt je Galaxy S7 nogal antiek.

Kijk je beter naar de twee, dan zie je dat de S7 niet zo gek veel verschilt van zijn opvolger. Natuurlijk heeft de S8 meerdere nieuwe features en een prachtig ontwerp, maar zijn die toevoegingen je op dit moment 799 euro waard?

Wil je ze even naast elkaar zien? Top, we hebben de Galaxy S8 en de Galaxy S7 met elkaar vergeleken.

Bekijk het hier:


Dunnere randen betekenen een groter scherm, maar de behuizing van de S8 is niet veel groter dan de S7.

thinner-borders-mean-a-bigger-screen-but-not-a-bigger-smartphone


Het scherm is dan wel groter, maar dat komt omdat de verhouding anders is. Daardoor is de telefoon een stuk langer.

the-screen-is-bigger-but-not-in-the-way-were-used-to

Apps en video’s zien er op de S8 niet ineens veel groter uit dan op zijn voorganger. De Galaxy S7 had een schermverhouding van 16:9, dezelfde ratio die ook je computermonitor en tv heeft. Het scherm van de Galaxy S8 daarentegen heeft een langwerpige verhouding van 18,5:9. Dit betekent dat ondanks het grotere scherm je apps en content niet groter worden weergegeven. In plaats daarvan zie je meer van je app.

Het scherm is mooi en het is handig om meer van je apps te zien, maar of je er 799 euro aan uit wilt geven als je al een S7 hebt? Je kunt ook geld besparen en gelukkig zijn met je S7.


Door de dunnere randen is de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst.

thinner-borders-also-mean-samsung-changed-how-our-fingerprints-are-used-to-unlock-the-galaxy-s8

De dunne randen van de Galaxy S8 laten weinig ruimte voor een vingerafdrukscanner op de homeknop zoals op de S7. Daarom heeft Samsung hem op de achterkant van de S8 geplaatst. Helaas op een ongunstige plek, naast de cameralens.

Sommigen vinden het een vloek, anderen een zegen. Zelf vind ik het fijn als-ie aan de voorkant zit. Op die manier kan ik mijn telefoon ontgrendelen als-ie op tafel ligt zonder ‘m op te pakken.


Met de S8 kun je je smartphone ook ontgrendelen met gezichtsherkenning.

facial-recognition

De Galaxy S8 kent twee extra manieren om de telefoon te ontgrendelen, waaronder gezichtsherkenning en een irisscanner. Deze alternatieven laten je de Galaxy S8 ontgrendelen zonder dat je hem op hoeft te pakken om de vingerscanner te gebruiken.

De gezichtsherkenner is de minst veilige manier van de drie methoden, maar voor de meeste mensen waarschijnlijk prima. Het werkt net zo snel als de vingerscanner in goed verlichte situaties en je hoeft de camera niet onnatuurlijk recht voor je gezicht te houden. Je kunt gewoon naar beneden kijken, net als anders.


Een veiligere opties is de irisscanner.

iris-recognition

Het bedrijf achter de irisscanner van de S8, Princeton Identity, claimt betrouwbaarder te zijn dan de vingerafdrukscanner. Het werkt snel en makkelijk, maar je moet je telefoon wel onnatuurlijk dicht bij je ogen houden.


De dunne rand zorgt voor een compleet andere homeknop.

thinner-borders-also-change-the-traditional-home-button-in-a-big-way

Ondanks de dunne rand heeft Samsung de homeknop op dezelfde plek gehouden. Het verschil is dat de fysieke knop plaats heeft gemaakt voor een knop op het scherm. Hierdoor krijgt het apparaat een strak, knoppenvrij design.

Het is een moderne en esthetische homeknop, maar niet iets waarvoor je naar de winkel rent om je S7 in te ruilen.doet.


Geen capacitieve Android-knoppen meer.

no-more-capacitive-android-function-buttons

Samsung was een van de laatste fabrikanten met off-screen aanrakingsgevoelige knoppen, zoals de terugknop en een knop voor recent gebruikte apps. In de Galaxy S8 heeft Samsung de knoppen verplaatst naar het touchscreen.


Bixby heeft nog geen beste indruk gemaakt.

bixby-hasnt-made-the-best-impression-so-far

Samsung’s digitale assistent heet Bixby en die kent geen makkelijke start. Hij ondersteunt op dit moment geen spraakcommando’s. Bovendien beschikt Android al over een assistent: Google Assistent. Deze staat op de meest recente toestellen standaard geïnstalleerd. Bixby is zeker geen reden om over te stappen van de S7 naar de Galaxy S8.


De S7 kan de S8 nu nog bijhouden qua prestaties, maar op termijn?

De Galaxy S8 is ongetwijfeld sneller dan de S7, maar de S7 is zeker niet traag. Apps openen snel en de besturing werkt soepel. Dit gezegd hebbende, is het nog onduidelijk hoelang de S7 bij blijft. De gebruikelijke levensduur van de prestaties van een smartphone is ongeveer twee jaar. Daarna begin je steeds meer de leeftijd van het apparaat te merken. De Galaxy S7 viert in maart haar eerste verjaardag.


Kleine verbeteringen aan de camera.

minor-improvements-to-the-camera

Samsung heeft voor de S8 weinig veranderd aan de uitstekende camera die in de Galaxy S7. Het is nog altijd dezelfde 12 megapixel-camera met ultrasnelle autofocus voor snelle, haarscherpe foto’s. Samsung stelt zelf dat de nieuwe camera beter presteert bij weinig licht.

De camera van de Galaxy S7 is al de beste in zijn klasse. Tenzij je van plan bent om veel foto’s in het donker te maken, kun je dus op dit vlak prima met het oudere model uit de voeten.


De S8 heeft een iets betere camera aan de voorkant.

the-s8-has-a-slightly-improved-front-facing-camera

De camera aan de voorkant van de S8 heeft een resolutie van 8 megapixels, waar die van de S7 nog 5 megapixels bedroeg. Ook heeft de camera een betere autofocus, waardoor je sneller selfies kunt nemen die scherper zijn. De S7 werkt prima om een selfie te nemen met je smartphone, maar mocht je graag dit soort foto’s maken, dan is de S8 een goede upgrade.


De USB-C-aansluiting op de S8 heeft zijn voordelen, maar heeft nog niet zijn potentieel bereikt.

usb-c-on-the-s8-has-its-benefits-but-it-hasnt-reached-its-full-potential-yet

Zowel de micro-USB-ingang van de S7 als de USB-C-poort zorgen ervoor dat het apparaat snel oplaadt. Het voordeel van de USB-C is dat hij sneller data kan transporteren dan de oude variant. Hierdoor kun je foto’s van de S8 snel overzetten naar je computer, maar dat is niet het grootste voordeel.

USB-C is snel genoeg om te gebruiken in krachtige toepassingen, zoals de S8 veranderen in een soort lichtgewicht desktopcomputer.

Met Samsung’s nieuwe DeX dock kun je een computerscherm, toetsenbord en muis met de telefoon verbinden via de USB-C-poort. Eenmaal verbonden zie je een lichte Samsung-desktop die samenwerkt met Samsung apps en een paar Microsoft-apps zoals Word en Excel.

Dit is niet voor iedereen nuttig, maar het laat wel de potentie van de USB-C’s zien. Ik ben heel benieuwd wat er op termijn nog meer bereikt kan worden dankzij deze poorten.


Conclusie:

galaxy s8 s7 business insider

Zoals gebruikelijk zijn nieuwe functies en een nieuw ontwerp niet per definitie iets wat je tot een upgrade dwingt. Het komt allemaal neer op ruwe prestaties.

Ik raad het niet aan om de Galaxy S8 te kopen als een upgrade voor de S7, aangezien deze nog wel een jaartje meegaat voordat hij begint af te takelen. Daarbij zijn de levensduur van de batterij en de camera niet drastische verbeterd.

Heb je een telefoon gekocht in 2015 of daarvoor, dan is het heel verleidelijk om de S8 aan te schaffen. Houd wel in gedachten dat 799 euro een vrij hoge prijs is, ook voor een nieuw vlaggenschip.

Je kunt overwegen om de Galaxy S7 te kopen, die je – afhankelijk van je abonnement – voor een stuk minder kunt krijgen. Houd er wel rekening mee dat hij misschien iets eerder verouderd is dan de S8.

Dat gezegd hebbende: zelfs als je Galaxy S7 wat langzamer wordt, dan heb je nog altijd een prima telefoon met uitstekende camera. Het kan alleen paar tellen langer duren voordat een app is geopend.