Frankrijk gaat mogelijk dwarsliggen bij de herbenoeming van Pieters Elbers als topman van KLM

Volgens de Franse krant Les Echos gaan er geluiden op bij het Franse ministerie van Economische Zaken om de aandeelhoudersvergadering van moederbedrijf Air France-KLM uit te stellen. Die bijeenkomst staat nu voor april gepland en daar wordt ook gestemd over de nieuwe termijn voor Elbers bij KLM.

Ook de toetreding van de Nederlander in de directie van Air France-KLM kan volgens bronnen niet worden aanvaard, zo schrijft de krant. Frankrijk zou hiermee willen reageren op een verrassende zet vanuit Nederland.

Dinsdag bleek dat de Nederlandse staat een belang van 14 procent heeft genomen in Air France-KLM. Dat kwam als een complete verrassing voor Frankrijk. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën geeft Nederland een duidelijk signaal af dat het de belangen van KLM, het publieke belang en ook de belangen op Schiphol duidelijker beschermt.

Lees meerDe Nederlandse staat is aandeelhouder geworden van Air France-KLM en krijgt zo net als de Franse regering een stem aan tafel

Maar de Fransen zien de Nederlandse bemoeienis met het moederbedrijf Air France-KLM, waar beide luchtvaartmaatschappijen onder vallen, als een motie van wantrouwen.

De Franse president Emmanuel Macron wil duidelijkheid hebben van de Nederlandse regering over de strategie met betrekking tot Air France-KLM.

Frankrijk heeft naar eigen zeggen de voorbije maanden nadrukkelijk overleg gevoerd met Nederland over Air France-KLM. Daarbij zou KLM-baas Pieter Elbers ook de positie van topman van de holding zijn aangeboden. De Nederlander weigerde en daarop werd uiteindelijk de Canadees Ben Smith aangesteld.

Verder stellen de Fransen dat Nederland met zijn belang de waarde van het aandeel heeft getorpedeerd. Dat daalde woensdag fors op de beurs.

Op de vraag of de Fransen hun belang in Air France-KLM verder willen vergroten, werd niet ingegaan. De Fransen hebben een belang van circa 14 procent in het bedrijf en zijn goed voor 22 procent van het stemrecht.

Eerder zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire al verrast te zijn geweest door de zet van de Nederlandse overheid. Hij herhaalde zijn steun voor de strategie en het management van Air France-KLM.

Hier lees je meer over de Nederlandse staat, KLM en Pieter Elbers: