Frankrijk was woedend over de geheime actie van de Nederlandse staat om aandelen Air France-KLM te kopen, maar heeft daar wel 2,2 miljoen euro aan verdiend.

Uit antwoorden van verantwoordelijk minister Wopke Hoekstra van Financiën op Kamervragen blijkt volgens RTL Z dat de Franse staat dat bedrag opstrijkt vanwege de transactiebelastingen die Nederland moest betalen.

Het belang van 14 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft Nederland in totaal 741 miljoen euro gekost. ABN AMRO begeleidde de koop en heeft daar een kleine 1,1 miljoen euro voor gekregen.

Het aandeel Air France-KLM stond woensdagmiddag op 10,73 euro, terwijl Nederland voor zijn 60 miljoen aandelen gemiddeld 12,35 euro heeft betaald. Dat betekent dat Wopke Hoekstra virtueel een verlies van 97,2 miljoen euro heeft geleden, berekende RTL Z.

Kamer kritisch op informatie over aandelenkoop

Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer toonde zich dinsdagavond kritisch over de manier waarop de regering het parlement heeft geïnformeerd over de aandelenaankoop. De SP en de PvdA wilden van Hoekstra weten waarom de fractievoorzitters van de partijen niet eerder op de hoogte zijn gesteld. De minister had wel van tevoren de financiële woordvoerders van de partijen in vertrouwen geïnformeerd over de deelname in Air France-KLM.

Hoekstra zei wel te hebben overwogen de fractievoorzitters te informeren in plaats van de financieel specialisten, maar dat lag juridisch ingewikkeld: “We hebben het bij diverse juristen gecheckt. Enerzijds is er de wens om openheid, het recht op informatie van de Tweede Kamer. Maar we wilden ook juridisch correct handelen omdat het over koersgevoelige informatie ging.”

Lees ook op Business Insider

De kou tussen Frankrijk en Nederland lijkt overigens alweer aardig uit de lucht na een ontbijtbezoek van Wopke Hoekstra aan zijn Franse collega Bruno Le Maire afgelopen vrijdag. Na afloop van het gesprek waarin Hoekstra uit heeft gelegd waarom Nederland zonder medeweten van de Fransen aandelen Air France-KLM heeft ingekocht zei Le Maire dat Frankrijk en Nederland “Europese partners en vrienden zijn”.

Lees meer over Air France-KLM: