Rabobank, eigenaar van de failliet verklaarde autoschadeketen Care, verliest tientallen miljoenen aan de investering. Schuldeisers staan in de rij.

Dat zegt curator van de boedel Rob Boers tegen Het Financieele Dagblad (inlog).

“Ik verwacht dat Rabo een scheur oploopt van 35 à 40 miljoen euro”, zegt Boers. De bank kocht het autoschadebedrijf om een lening van 55 miljoen euro veilig te stellen. Maar een ingezette reorganisatie en inkrimping kwam te laat en kostte te veel. In januari ging Care daarom kopje onder.

De 800 medewerkers en ruim vijftig vestigingen van Care drukten op de omzet. De grootste keten in de sector was daarom al jaren verlieslijdend. Om weer winst te gaan maken, was er een plan om vestigingen te sluiten en banen te schrappen. Maar de 16 miljoen euro die daarvoor nodig was, bleek niet voorhanden.

Rabobank probeerde nog om een nieuwe eigenaar te vinden voor de gehele onderneming, maar een potentiële koper haakte af op het moment suprème. Na het faillissement verkochten de curatoren een deel van de vestigingen door aan concurrent Schadenet, wat 5,4 miljoen euro opleverde.

De strop voor de Rabo is mede zo groot omdat de lening dus niet terugkomt terwijl de bank ook de eigenaar is van de boedel. Hoewel Rabobank pandrechten – inclusief de verkoop aan Schadenet – bezit, zijn deze volgens de curator niet genoeg om het verlies te dekken. Ook is bovendien nog onduidelijk of die opbrengst bij de eigenaar terechtkomt. “Het gaat om een nog jong faillissement. Het is te vroeg om conclusies te trekken.”

 

Lees ook op Business Insider