De euro is over tien jaar verdwenen als er geen flinke hervormingen komen. Dat zegt Emmanuel Macron, de voormalige Franse minister van Economische Zaken die zich nu verkiesbaar heeft gesteld als presidentskandidaat voor de verkiezingen dit voorjaar. Volgens Macron profiteert Duitsland te veel van de euro ten koste van de zwakkere lidstaten.

Dat zei Macron in een speech voor de Humboldt Universiteit in Berlijn, schrijft The Guardian. Hij vindt dat de economieën van de lidstaten van de eurozone niet voldoende zijn geharmoniseerd.

Macron noemde de euro “een zwakke Deutsche Mark”, omdat voornamelijk Duitsland profiteert. “Als de situatie blijft zoals die nu is, betekent dat binnen tien jaar de euro is ontmanteld.” Volgens de presidentskandidaat zijn grote hervormingen uitgebleven vanwege een wantrouwen tussen Duitsland en Frankrijk. Hij stelt dat beide landen nu verregaande hervormingen moeten doorvoeren.

Hervormingen in Frankrijk en Duitsland

In Frankrijk moet de arbeidsmarkt en het onderwijssysteem flink op de schop, en Duitsland moet accepteren dat overheden meer in de economie moeten investeren, aldus Macron. Hij pleit ook voor verregaande financiële hulp voor zwakkere lidstaten.

Dat laatste ligt gevoelig in Duitsland, waar dit jaar ook verkiezingen zijn. Bondskanselier Angela Merkel wil daar voor de derde keer worden herkozen, en heeft te maken met een hevig verzet tegen financiële hulp aan bijvoorbeeld Griekenland.

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland, die het verrassend goed doet in de peilingen, pleit er daarnaast voor om de euro op te splitsen: een sterk cluster rond Duitsland, en een zwakker deel rond Frankrijk.

Macron, die als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de Franse presidentsverkiezingen, maakt de afgelopen weken een opmars in de peilingen voor de Franse presidentsverkiezingen van mei.

Francois Fillon gaat nog altijd aan de leiding, maar zowel Macron als Marine Le Pen komen steeds dichterbij. Macron zet zich neer als het alternatief voor zijn twee concurrenten. Hij is één van de weinige Franse politici die zich openlijk hard maakt voor verdere Europese samenwerking.