De waarde van de euro tegenover de dollar is donderdag gezakt naar het laagste niveau in bijna veertien jaar. De Europese eenheidsmunt was kort na het middaguur 1,0413 dollar waard. Dat is de laagste koers sinds begin januari 2003.

De afzwakking van de euro hangt samen met de opmars van de dollar, als gevolg van de vooruitzichten van snellere renteverhogingen door de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdag de rente en voorspelde drie nieuwe rentestappen in 2017. Eerder wezen de prognoses van de Fed nog op twee renteverhogingen volgend jaar.

De euro was woensdag aan het slot van de Europese beurshandel nog 1,0655 dollar waard. De Europese en Amerikaanse munt waren eind 2002 voor het laatst evenveel waard. De euro bereikte in oktober 2000 met 82 dollarcent het laagste niveau ooit. De hoogste waarde werd medio juli 2008 gemeten met 1,6038 dollar.

De zwakkere euro is goed voor exporteurs uit de eurozone omdat hun goederen goedkoper worden in het buitenland. Daar staat tegenover dat het duurder wordt om goederen in dollars te kopen, zoals olie. Ook wordt het prijziger om op vakantie te gaan naar de Verenigde Staten, omdat je minder dollars krijgt voor je euro’s.

finanzen

Volg de euro/dollar-koers realtime op finanzen.nl.