De leiders van de Europese Unie vieren zaterdag een zestigjarig jubileum in het stadhuis van Rome, zonder de Britse premier.

De EU-landen zijn ook zonder het Verenigd Koninkrijk “vastberaden” hun samenwerking te versterken. Als dat nodig is kunnen groepen landen dat sneller of intensiever doen dan andere, zolang de integratie maar dezelfde kant op gaat.

Dat hebben de 27 EU-leiders zich zaterdag in Rome plechtig voorgenomen. De staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, zetten een voor een hun handtekening onder een Verklaring van Rome waarmee zij de eurosceptische buitenwereld willen tonen dat ze de eenheid bewaren.

Opluchting

“Wij zullen de Europese Unie sterker en veerkrachtiger maken door nog grotere eenheid en onderlinge solidariteit”, aldus de 27.

Ook de Poolse en Griekse premiers, Beata Szydło en Alexis Tsipras, tekenden tot opluchting van de anderen de tekst. De afgelopen dagen dreigden zij het feestje te torpederen door de Verklaring niet te onderschrijven.

De regeringen gaan de komende maanden werken aan de invulling van een ‘nieuwe’ EU. Door het aangekondigde vertrek van de Britten uit de EU, voelen de overige landen zich gedwongen een andere weg in te slaan. De schrik dat de burgers ook in ander landen Europa de rug toekeren, zit er stevig in.

Luisteren

"We moeten naar de burger luisteren”, benadrukte Rutte na afloop van de ceremonie. ,,We moeten focussen op banen, veiligheid en migratie”. Volgens hem overleeft de EU dan de komende zestig jaar ook.

Meer macht aan Brussel geven is volgens de demissionair premier in geen geval een optie. "De tijd van de federale droom is voorbij”.

Hij liet blijken niet erg onder de indruk te zijn van de ‘nieuwe liefdesverklaring’ van de 27 landen waar hij zelf zijn handtekening onder heeft gezet. Met de eurozone en het Schengengebied zonder binnengrenzen, waar niet alle landen aan meedoen, is er in feite al sprake van verschillende groepen binnen de EU, vindt hij. ,,We blijven praktisch."