De Europese Unie en Canada denken donderdag toch nog het vrijhandelsverdrag CETA te kunnen ondertekenen. Dat liet EU-president Donald Tusk maandag weten na telefonisch overleg met de Canadese premier Justin Trudeau.

,,Wij denken dat de top donderdag nog steeds mogelijk is”, twitterde Tusk. ,,We moedigen alle partijen aan een oplossing te vinden. Er is nog tijd.”

De ceremonie dreigde te worden afgelast omdat Franstalig België zich ook maandag bleef verzetten tegen het verdrag. Daardoor kan de Belgische premier Charles Michel zijn handtekening niet zetten. Tusk had hem tot maandagavond de tijd te geven.

De 27 andere lidstaten hebben hun goedkeuring al wel gegeven. Premier Michel zei eerder op de dag al dat het verdrag nog niet dood is.

De Belgische wet schrijft voor dat alle Belgische overheden toestemming moeten geven. Het Waalse en Brusselse gewest en de Franstalige gemeenschap willen echter nog extra garanties.

De Waalse premier Paul Magnette is op zich niet tegen een verdrag, maar wil zich niet onder druk laten zetten. De Walen willen de aan het verdrag gehechte verklaring met juridische garanties die hun zorgen moet wegnemen ondanks alle (inter)nationale druk nog eens in alle rust bespreken. Een belangrijk kritiekpunt is het investeringshof dat conflicten tussen landen en bedrijven moet beslechten.

Over het verdrag is jarenlang onderhandeld. CETA wordt door Europa en Canada als erg belangrijk gezien, vanwege de verwachte impuls voor de onderlinge handelsrelaties.