Shop je altijd bij de Jumbo? En zitten er bij jou in de buurt geen andere, concurrerende supermarkten? Dan heb je mogelijk de pech dat de prijzen bij jouw Jumbo hoger zijn dan die op andere plekken in Nederland.

Zijn er in de omgeving (veel) goedkopere supermarkten, dan zijn de prijzen lager.

Dat blijkt uit de supermarktpeiling van de Consumentenbond. De supermarktketen hanteert over het algemeen drie verschillende prijsniveaus.

In 54 procent van zijn filialen hanteert Jumbo zijn hoogste prijsniveau, in 32 procent van de gevallen het middelste prijsniveau en in 14 procent het laagste.

In Friesland, Groningen en Limburg zijn er bijna alleen maar duurdere Jumbo’s, meer richting de Randstad vind je ook de goedkopere winkels. Het prijsverschil is vooral te zien in de schappen van de A-merken.

Jumbo en Hoogvliet: prijs anders per regio

De Consumentenbond ontdekte ook dat Hoogvliet verschillende prijsniveaus hanteert. Met name ook als het gaat om de A-merken. De twee supermarkten berekenen zelfs hun lokale prijzen door in de webwinkel, afhankelijk van waar je de boodschappen ophaalt of ze laat bezorgen.

Wil je weten of jouw Jumbo of Hoogvliet in de lage-, midden- of hoge prijscategorie valt? Bekijk hier het overzicht van de Consumentenbond.

Lees ook op Business Insider

Picnic goedkoopst voor A-merken

In december 2017 keek de Consumentenbond naar de prijzen van de vijftien grootste supermarktketens van Nederland en online bezorgsupermarkt Picnic.

In totaal werden de prijzen vergeleken van 150 A-merken en 120 huismerk-producten. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken groeide in drie jaar tijd van 31 naar 36 procent. Huismerken werden dus relatief goedkoper.

Nieuwkomer Picnic kwam als goedkoopste uit de bus als het gaat om het prijsniveau van A-merken: 6 procent goedkoper dan gemiddeld.

Aldi en Lidl zijn nog altijd het goedkoopst wat betreft huismerkproducten. Spar is het duurste voor zowel huis- en A-merken.

LEES OOK: Hoe goedkoop is online supermarkt Picnic echt? We deden de test