Jordan Belfort, op wie de film ‘The Wolf of Wall Street’ is gebaseerd, verwacht dit jaar 100 miljoen dollar te verdienen als motivatiespreker, het dubbele van wat hij ooit verdiende als beurshandelaar.

Belfort schreef in de gevangenis zijn memoires na zijn veroordeling wegens fraude en witwasserij. Belforts boek over zijn leven van drank, drugs en agressieve aandelenhandel in de jaren negentig werd een bestseller. Vorig jaar werd het boek verfilmd door Martin Scorsese, met Leonardo DiCaprio in de rol van Belfort.

Terugbetalen aan slachtoffers

Belfort zat 22 maanden in de gevangenis wegens witwasserij en beursfraude. Zijn kantoor Stratton Oakmont lichtte beleggers op voor meer dan 200 miljoen dollar. Hij werd ook veroordeeld tot het terugbetalen van 110,4 miljoen dollar aan zijn slachtoffers.

Hij heeft nog niet alles terugbetaald, maar dankzij zijn lezingentournee gaat hem dat lukken, zei hij tegen Bloomberg. Belfort doet 45 steden in de Verenigde Staten aan. De opbrengst van de lezingen gaat direct naar de mensen die ooit hun geld aan hem toevertrouwden, verzekert hij. “Als iedereen eenmaal is terugbetaald zal ik me een stuk beter voelen, neem dat maar van me aan.”

‘Hebzucht is niet goed’

De Amerikaanse autoriteiten sloten zijn bedrijf in 1998, en in 2003 belandde Belfort achter de tralies. “Ik werd hebzuchtig”, zei Belfort. “En hebzucht is niet goed. Ambitie wel, hartstocht ook. Hartstocht gedijt. Mijn doel is om meer te geven dan ik ontvang, dat is een duurzame vorm van succes.”

Belfort geeft nu toe dat hij beleggers uitschudde, vreemdging, en zo verslaafd was aan drugs dat hij zijn tweede vrouw voor de ogen van zijn dochter van de trap gooide. Maar toch: "95 procent van de handel was legitiem", hield hij maandag vol.

569 keer f*ck

Belfort sprak maandag in Dubai. Daar duurt de verfilming van zijn biografie een kwart korter, omdat alle drugs- en seksscènes eruit geknipt moesten worden. In The Wolf of Wall Street wordt er 569 keer 'fuck' gezegd, een nieuw record voor een speelfilm.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl