De Nederlandse huizenmarkt zit flink in de lift dit jaar. Maar tegelijk is sprake van een toenemende tweedeling.

Amsterdam loopt voor op de rest van het land, maar ook steden als Utrecht en Haarlem zijn erg gewild. In krimpregio’s buiten de Randstad is het beeld veel minder rooskleurig.

Maar ook daar is er verschil tussen redelijk florerende regionale hoofdsteden en het achterland. Om daar een beeld van te krijgen keken we naar de duurste woningen per provinciehoofdstad, zoals die staan vermeld op huizensite Funda.nl.

Ter vergelijking beginnen we met Amsterdam, zoals bekend niet de hoofdstad van Noord-Holland, maar wel het belangrijkste referentiepunt op de Nederlandse huizenmarkt.


Amsterdam – 8,5 miljoen euro

koningslaan-amsterdam

Al de in deze lijst genoemde provinciehoofdsteden kunnen bij lange na niet tippen aan de hoofdstad van ons land. Aan de Koningslaan in Amsterdam, pal tegen de Vondelvijver, staat dit kapitale herenhuis aangeboden voor 8,5 miljoen euro. Volgens Quote gaat het om een woning van oud-voetballer Frank Rijkaard.

Van de te koop staande Amsterdamse huizen is dit de één-na-duurste op Funda. Het penthouse Dam 3d staat ook nog op als te koop aangeboden voor 24,5 miljoen euro, maar dat optrekje werd onlangs aangeschaft door Justin Bieber.

Lees ook op Business Insider


1. Den Haag (Zuid-Holland) – 4,9 miljoen euro

willemstraat-den-haag

Over een ding hoef je je bij dit monumentale woon- en werkcomplex in hartje Den Haag geen zorgen te maken: je kunt je auto altijd parkeren. Het uit vijf lagen bestaande huis telt een verdieping met een privé parkeergarage van 140 vierkante meter, die te bereiken is met een autolift.


2. Haarlem (Noord-Holland) – 4,3 miljoen euro

eindenhout-haarlem

Baron de Wijckerslooth liet in 1793 het landhuis Eindenhout bouwen. De baron liet twee marmeren sfinxen uit Italië komen, die al decennia het vooraanzicht van het pand bepalen. Een koper moet wel voor huurbaas willen spelen. Op het rijksmonument rusten negen appartementsrechten. Vier appartementen zijn verhuurd. Het optrekje van 1.000 vierkante meter ligt op een perceel van 2.469 vierkante meter, met het groene Haarlemmerhout in je voor- en achtertuin.


3. Arnhem (Gelderland) – 2,9 miljoen euro

bakenbergseweg-arnhem

Liefst 9.800 hectare liggen te wachten op een nieuwe eigenaar aan de Bakenbergseweg in Arnhem, ten noorden van de stad. Een deel ervan is te verkopen of te bebouwen. Landgoed Laag Erf kent drie bouwpercelen. Het hoofdgebouw is een monumentale boerderij.


4. Den Bosch (Noord-Brabant) – 2,5 miljoen euro

gemaalweg-den-bosch

Hertjes in de achtertuin, een gietijzeren poort uit de laat negentiende eeuw, een eigen tennisveld en de mogelijkheid op een jacht voor de deur. Goed, dit kasteel met 1,8 hectare grond ligt dan wel niet ín de stad Den Bosch, maar als je er twintig minuten fietsen naar het centrum voor over hebt, woon je wel in de duurste woning van de Noord-Brabantse hoofdstad. Een nadeel: de rioolwaterzuiveringsinstallatie ligt op een steenworp afstand.


5. Maastricht (Limburg) – 2,5 miljoen euro

huize-eyll

Dit pand ligt dan wel in Limburg, maar het zou zomaar een villa langs een kleine Italiaanse landweg kunnen zijn. Het landhuis Eyll ligt op een groen, goed afgescheiden perceel met veel bomen en een wijngaard.

Wijn die je in de gewelfde kelder kunt opslaan. In totaal bijna een hectare grond midden in een woonwijk, maar daar merk je pas iets van als je via de oprijlaan je erf verlaat.


6. Utrecht (Utrecht) – 2,3 miljoen euro

nieuwegracht-utrecht

Van het Limburgse groen naar het stadshart van Utrecht. Aan de Nieuwegracht ligt dit pand dat stamt uit 1360. Als je dit koopt heb je midden in Utrecht een woonoppervlak van 470 vierkante meter, een kelder van ongeveer 100 vierkante meter en een besloten achtertuin met vijver onder de rook van de Dom.


7. Zwolle (Overijssel) – 1,79 miljoen euro

brinkhoekweg-zwolle

Het pand ziet eruit als iets wat al lang geleden is gebouwd, maar schijn bedriegt. In 2003 ging de oude boerderij tegen de vlakte en verrees er een nieuwe woonboerderij. De inhoud telt liefst 2500 kubieke meter.


8. Lelystad (Flevoland) – 1,6 miljoen euro

dokweg-lelystad

Voor de waterliefhebbers onder de potentiële huizenkopers: bij dit vrij nieuwe pand in Lelystad is er de mogelijkheid om je schuitje onder je huis aan te meren. Je hebt een directe verbinding met het IJsselmeer. Het pand is gebouw in 2008.


9. Middelburg (Zeeland) – 1,4 miljoen euro

prooijenseweg-middelburg

Wat betreft stijl niet het mooiste object in deze lijst. Deze boerderij uit het midden van de jaren tachtig staat wel op een enorme lap grond van 8.000 vierkante meter. Met aan de ene kant Middelburg en aan de andere kant veel groen. Plus een tennisbaan en meerdere vijvers.


10. Groningen (Groningen) – 1,3 miljoen euro

lage-der-a-groningen

Deze lijst slingert je van centra naar buitengebieden en weer terug. In hartje Groningen staat dit statige pand met als bouwjaar 1290. Maak een foto van de straat, gooi er een filter overheen en het lijkt op een schilderij van een van de Hollandse Meesters.


11. Leeuwarden (Friesland): 1,2 miljoen euro

In een uithoek van de stad Leeuwarden, met aan twee kanten het Friese water staat deze villa uit 2007. Goed beveiligd, tien kamers en een uitzicht dat tot heel ver reikt.


12. Assen (Drenthe) – 1,1 miljoen euro

houtlaan-assen

Dit pand doet de naam van de straat waarin het staat eer aan. Een groot deel van de buitengevels en pilaren is van hout. Knijp je je ogen een beetje dicht, dan waan je je op een Amerikaanse ranch.

LEES OOK: Onderhoud aan mijn huis: wat is echt nodig?

MIS OOK NIET: 3 tips voor het verkopen van je huis, volgens de makelaar die een appartement aan Justin Bieber verkocht