Niet alleen de bitcoin kent een duizelingwekkend koersverloop, waar speculanten verlekkerd naar kijken. Ook zijn Nederlandse broertje, de digitale Gulden, kan er wat van – althans afhankelijk van waar de handel plaatsvindt.

Welkom in de wereld van de digimunten!

Afgelopen week bereikte de bitcoin een recordhoogte van meer dan 1.800 dollar per bitcoin. De digimunt profiteerde van signalen dat officiële acceptatie door overheden dichterbij lijkt te komen. Maar het gaat nog altijd om weinig onderbouwde speculaties.

Aan de ene kant is duidelijk dat banken en overheden geïnteresseerd zijn in de onderliggende technologie waarvan de bitcoin gebruik maakt. Die kan het betalingsverkeer in theorie veiliger en efficiënter maken.

Aan de andere kant is er het gebrek aan toezicht op bitcoinmarkten, die onder meer worden gebruikt voor witwaspraktijken van crimineel geld. Tekenend is dat wereldwijde aanval met ‘gijzelsoftware’ van afgelopen weekend – waarbij computers worden vergrendeld – een boodschap kende waarbij losgeld in bitcoin werd geëist.

Hoe dan  ook, de recente koersontwikkeling van de bitcoin doet fans watertanden. Een vermogensbeheerder rekende uit dat als je zeven jaar geleden voor 1o duizend dollar bitcoin had gekocht, je nu een vermogen van 200 miljoen dollar zou hebben.

Digitale Gulden - klein broertje van de bitcoin

Bitcoin is met een marktwaarde van zo'n 26 miljard euro de grootste digimunt. Maar er zijn tientallen navolgers. Daaronder ook een digitale Gulden.

Deze cryptomunt werd in 2014 ontwikkeld door Rijk Plasman samen met andere programmeurs. "Het is mijn droom dat ik in de Albert Heijn sta en dat de mensen in de rij allemaal Guldens op zak hebben", zei mede-oprichter Plasman tegen Het Parool. Guldens kopen kan met iDEAL via gulden.com, betalen kan bij een veertigtal winkels via de app.

Afgelopen jaar maakte de digitale Gulden in oktober plots een koerssprong van  4600 procent, om daarna weer terug te vallen.

(De grafiek toont de koers van Gulden in Bitcoin, omgerekend in dollar.)

gulden

In de voorbije maanden was het rustig rond de Gulden, maar afgelopen week was het weer raak. Ten minste, dat leek zo als je kijkt naar deze grafiek van coinmarketcap.com.

Gulden, cryptomunt, bitcoin

Op woensdag 10 mei schoot de digitale Gulden zonder aanwijsbare reden plots omhoog naar een piekniveau van 0,20 dollar, een koersstijging van liefst 400 procent (!). Vervolgens viel de Nederlandse cryptomunt weer terug naar een niveau van ongeveer 0,045 dollar.

Van belang is echter dat de digitale Gulden op verschillende handelsfora wordt verhandeld, waarbij het volume per handelsplaats sterk verschilt. Bijna 90 procent van het recente volume van de guldenhandel zit op de marktplaats Bittrex. Uit onderstaande grafiek blijkt dat er op die marktplaats afgelopen week weinig aan de hand was met de koers van de Gulden.

Op de handelsplaats Yobit is wel een flinke piek te zien te zijn in de Guldenkoers. Echter, deze handelsplaats blijkt al sinds eind vorig jaar onbetrouwbaar te zijn, in de zin dat de 'wallets' waarmee je geld kunt omzetten in digitale Guldens en weer terughalen niet goed werken op Yobit. Er zit dus een klein aantal digitale Guldens 'gevangen' op Yobit, wat optisch rare koersbewegingen kan veroorzaken.

Kortom, de fragmentatie van handelsplaatsen is iets dat nog een grote rol speelt bij digimunten.

Een eerdere versie van dit artikel is aangepast naar aanleiding van commentaar van lezers.

LEES OOK: De bitcoin stond op instorten, maar de brand lijkt nu geblust