Website Skytrax voor vliegtuigpassagiers heeft de jaarlijkse World Airport Awards gepubliceerd en voor het vijfde jaar op rij is de internationale luchthaven Changi in Singapore gekroond tot beste vliegveld van de wereld. Het vliegveld is één van de grootste ‘hubs’ in Zuidoost-Azië en levert een belangrijke bijdrage aan de bloeiende economie van de stadsstaat.

“Het voor het vijfde jaar op rij winnen van de World’s Best Airport Award van Skytrax is een enorme aanmoediging voor 50.000 mensen die op Changi Airport werken. Ieder van hen zet zich gepassioneerd in om onze passagiers de meest gedenkwaardige luchthavenervaring mee te geven”, reageert topman Lee Seow Hiang van luchthaven Changi. “Deze erkenning bevestigt ons vertrouwen in de manier waarop we al die jaren onze diensten aanbieden – met passagiers als uitgangspunt voor alles wat we doen.”

Ons eigen Schiphol hoort met een elfde plek ook bij de beste luchthavens ter wereld, vooral vanwege alle ontspanningsmogelijkheden.

De jaarlijkse ranglijst van Skytrax is gebaseerd op de ervaringen van bijna 14 miljoen passagiers uit 105 landen. Er zijn meer dan 550 vliegvelden meegenomen in het onderzoek. Daarin is gevraagd naar 39 verschillende factoren over de dienstverlening en prestaties waaronder het comfort, de plek van de WC’s en de taalvaardigheid van het luchthavenpersoneel.

Hier is de top-15 van de prestigieuze ranglijst van Skytrax:


15. Luchthaven Kopenhagen (CPH)

Foto: bron Flickr/brewbooks

Passagiers per jaar: 26,6 miljoen (2015)

Vorige plek: 18

Waarom het geweldig is: Kopenhagen is één van de drukste hubs in Noord-Europa en is een belangrijke uitvalsbasis voor Scandinavian Airlines en Norwegian Air Shuttle.

De beoordelaars van Skytrax prijzn de luchthaven voor de duidelijke bewegwijzering en de efficiënte, zij het soms erg drukke, voorzieningen.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


14. Internationale luchthaven Narita in Tokio (NRT)

Foto: bron Flickr/Antonio Tajuelo

Aantal passagiers per jaar: 39,1 miljoen (2016)

Vorige plek: 11

Waarom het geweldig is: Narita is de eerste van de twee vliegvelden in Tokio die de ranglijst haalde. Het ligt zo’n 55 kilometer bijten de Japanse hoofstad. Narita handelt het meeste internationale luchtverkeer af en is een belangrijke uitvalsbasis voor ANA, Japan Airlines, Delta en United.

Beoordelaars van Skytrax prijzen de luchthaven voor het efficiënte en vriendelijke personeel, de schone voorzieiningen en de ruime eetmogelijkheden.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


13. Internationale luchthaven Vancouver (YVR)

Foto: bron Flickr/Ed Bierman

Passagiers per jaar: 22,3 miljoen (2016)

Vorige plek: 14

Waarom het geweldig is: Vancouver neemt de prijs voor beste vliegveld van Noord-Amerika al voor het achtste jaar op rij mee naar huis en met goede redenenen. In de beoordelingen van klanten op Skytrax wordt gesproken van vriendelijk personeel, een goede organisatie en makkelijke toegang tot het centrum van Vacouver.

Vancouver International heeft ook een terminal voor watervliegtuigen en een tamelijk uitgebreide kunstcollectie van het noordwestelijke deel van de Pacifische Oceaan.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


12. Internationale luchthaven Kansai (KIX)

Foto: Bron Flickr/Luke Ma

Passagiers per jaar: 25,2 miljoen (2016)

Vorige plek: 9

Waarom het geweldig is: De internationale luchthaven van Kansai ligt op een kunstmatig eiland in de baai van Osaka en is een belangrijke hub voor ANA enJapan Airlines.

Beoordelaars op Skytrax zijn onder de indruk van de moderne architectuur, de uiterst schone voorzieningen en het behulpzame personeel. Kansai heeft ook een observatiedek waar passagiers spectaculair zicht hebben op landende en opstijgende vliegtuigen.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


11. Luchthaven Schiphol in Amsterdam (AMS)

Foto: bron Flickr/ Aaron C

Passagiers per jaar: 58,3 miljoen (2015)

Vorige plek: 13

Waarom het geweldig is: Schiphol is één van de drukste vliegvelden van Europa en is een uitvalsbasis voor KLM, Transavia en Delta.

Het in 1916 geopende Schiphol wordt gewaardeerd voor de grote hoeveelheid ontspanningsmogelijkheden en heeft een bibliotheek waar passagiers gezellig een goed boek kunnen lezen terwijl ze op hun vlucht aan het wachten zijn.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


10. Luchthaven Frankfurt (FRA)

Foto: bron Frankfurt Airport

Passagiers per jaar: 61,0 miljoen (2015)

Vorige plek: 12

Waarom het geweldig is: De luchthaven van Frankfurt is qua drukte de vierde van Europa en een van de belangrijkste hubs ter wereld. Frankfurt is de thuishaven van Lufthansa dat meer dan 270 toestellen heeft.

De Skytrax-beoordelaars prijzen de luchthaven voor het makkelijke overstappen tussen de verschillende terminales en de ruime eet- en winkelmogelijkheden. Sommige mensen hebben wel geklaagd over de lange rijen bij de paspoortcontrole.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


9. Londen Heathrow (LHR)

Foto: bron REUTERS/Toby Melville

Yearly passengers: 75,0 miljoen (2015)

Vorige plek: 8

Waarom het geweldig is: Heathrow is de derde luchthaven ter wereld en de grootste van de luchthavens rond Londen.

Heathrow zit middenin een grondige renovatie met het bouwen van een gloednieuwe Terminal 2-gebouw. Het acht jaar oude Terminal 5-gebouw is door Skytrax uitgeroepen tot beste luchthaventerminal ter wereld.

Heathrow is de belangrijkste uitvalsbasis voor British Airways en Virgin Atlantic.

Bron: Skytrax World Airport Awards. Passagierscijfer is van 2015 geleverd door Airports Council International.


8. Luchthaven Zurich (ZRH)

Foto: source Flickr/patrick_nouhailler

Passagiers per jaar: 27,7 miljoen

Vorige plek: 7

Waarom het geweldig is: De luchthaven ligt op slechts twaalf kilometer van het centrum van Zurich en is de thuisbasis van Swiss International Air Lines en verbindt de grootste stad van Zwitserland met de rest van het land.

Voor passagiers met een lange overstap biedt Zurich huurfietsen en inline-skates aan en excursies naar het Zwitsers Verkeersmuseum in Luzern.

Bron: Skytrax World Airport Awards.

 


7. Internationale luchthaven Chubu Centrair in Japan (NGO)

Foto: bron Flickr/MIKI Yoshihito

Passagiers per jaar: 9,8 miljoen (2014)

Vorige plek: 6

Waarom het geweldig is: Centrair – ook bekend als Central Japan International – is gebouwd op een eiland middenin de Ise-baai vlakbij de stad Nagoya. Japan Airlines en ANA maken veelvuldig gebruik van de luchthaven.

Centrair is onderscheiden als beste regionale luchthaven ter wereld.

Het vliegveld heeft een panoramaterras van ruim 300 meter waarvandaan passagiers schepen binnen kunnen zien komen in de haven van Nagoya. Er is ook een traditioneel Japans badhuis waar je lekker kan relaxen met uitzicht op de zonsondergang boven de baai.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


6. Internationale luchthaven Hamad in Doha (DOH)

Foto: bron Hamad International Airport

Passagiers per jaar: 30 miljoen (2015)

Vorige plek: 10

Waarom het geweldig is: De internationale luchthaven Hamad is geopend in 2014 en is nu de thuishaven van Qatar Airways.

De luchthaven met zijn twee terminals ligt op een terrein van bijna 22 vierkante kilometer en koste 16 miljard euro om te bouwen. Skytrax omschrijft de luchthaven als “het architectonisch belangrijkste terminal-complex van de wereld en de meest luxe.”

Bron: Skytrax World Airport Awards.


5. Internationale luchthaven Hong Kong (HKG)

Foto: bron Swire Chin

Passagiers per jaar: 68,3 miljoen (2015)

Vorige plek: 5

Waarom het geweldig is: De luchthaven van Hong Kong is sinds de opening in 1998 uitgegroeid tot een van de meest populaire luchthavens ter wereld.

Hong Kong International is een van de drukste vliegvelden van Azië en is de thuisbasis voor Cathay Pacific, Hong Kong Airlines en Dragonair.

Vergeet ook niet een rondje te lopen op de golfbaan SkyCity Nine Eagles vlakbij Terminal 2.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


4. Luchthaven München (MUC)

Foto: bron Wikimedia Commons

Passagiers per jaar: 42,3 miljoen (2016)

Vorige plek: 3

Waarom het geweldig is: Het vliegveld van München ligt ten noordwesten van de stad en één van de drukste van Europa en na Frankfurt de drukste van Duitsland.

München is een belangrijke uitvalsbasis voor Air Berlin, Lufthansa en Condor en is met veel glas gebouwd. In een bezoekerspark vlakbij is onder meer een midgetgolfbaan en staat een historisch vliegtuig tentoongesteld.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


3. Internationale luchthaven Incheon (ICN)

Foto: bron Flickr/Richard

Yearly passengers: 49,3 miljoen (2015)

Vorige plek: 2

Waarom het geweldig is: Incheon heeft dit jaar zijn plek behouden bij de beste vliegvelden ter wereld weten te behouden. Het ligt op een eiland vlakbij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en is de thuisbasis van Korean Air. Qua drukte is het in 2001 geopende Incheon het 24e vliegveld ter wereld.

De hooggewaardeerde voorzieningen van Incheon bestaan onder meer uit een ruim aanbod van winkels en restaurants en culturele optredens. Het vliegveld heeft zelfs een heel museum over de Koreaaanse cultuur.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


2. Internationale luchthaven Haneda in Tokio (HND)

Foto: bron Flickr/Jun Seita

Passagiers per jaar: 75,6 miljoen (2015)

Vorige plek: 4

Waarom het geweldig is: Haneda is een van de twee grote luchthavens in Tokio. Het vliegveld ligt slechts een paar kilometer van het centrum van de Japanse hoofdstad. Haneda heeft bewezen populair te zijn bij zakenreizigers en toeristen.

THaneda is de vijfde luchthaven ter wereld en staat bekend om zijn efficiëntie, winkels en dat het er erg schoon is.

Bron: Skytrax World Airport Awards.


1. Internationale luchthaven Changi in Singapore (SIN)

Foto: bron Singapore Changi Airport

Passagiers per jaar: 55,4 miljoen (2015)

Vorige plek: 1

Waarom het geweldig is: Voor het vijfde jaar op rij is Changi gekroond tot beste luchthaven ter wereld. Changi is de thuishaven van Singapore Airlines, Silkair en Tigerair en is de zestiende luchthaven ter wereld qua passagiersaantal.

Het vliegveld bij Singapore wordt geprezen voor de prachtige architectuur, de efficiënte organisatie, de luxe voorzieningen en het brede aanbod aan winkels en restaurants.

Passagiers kunnen ook genieten in een van de bioscopen, een hele verdieping voor multimedia entertainment, spa’s en een spectaculaire glijbaan.

Bron: Skytrax World Airport Awards.