Leerlingen van het Libanon Lyceum uit Kralingen krijgen elke drie weken wel op een heel bijzondere manier wiskundebijles. Niet naar een huiswerkinsitutuut, maar op bezoek bij Harold de Boer, de belangrijkste hedgefondsmanager van Nederland.

De Boer werd geboren in het Drentse Nijeveen, studeerde toegepaste wiskunde aan aan de Universiteit Twente en belandde begin jaren 90 bij Transtrend. Dat is een speculatief beleggingsfonds dat op basis van geavanceerde computermodellen belegt in tal van producten, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta’s.

Tegenover het Financieele Dagblad vertelt De Boer dat Transtrend regelmatig middelbare scholieren uit Rotterdam ontvangt. “Die komen hier elke drie weken voor extra wiskundelessen. Die koekjesschaal gaat dan in een mum van tijd leeg.”

Op de website van Transtrend valt ook te lezen dat het hedgefonds zich inspant om te zorgen dat Nederland een zo sterk mogelijk afvaardiging heeft bij de Internationale Wiskunde Olympiade, waar de sterkste Nederlandse havo- en vwo-leerlingen aan mee kunnen doen.

Alles beweegt tegelijk op de beurs

De Boer is sinds 1999 managing director bij Transtrend, dat 5,3 miljard euro onder beheer heeft en daarmee veruit het grootste hedgefonds van Nederland is. Transtrend is voor 100 procent eigendom van vermogensbeheerder Robeco, maar opereert onafhankelijk.

Volgens marktspecialist De Boer is er sinds 2008, het jaar van de kredietcrisis, een fundamentele verandering opgetreden op financiële markten. Voordien bewogen verschillende soorten beleggingen veel meer onafhankelijk van elkaar. Maar sinds de kredietcrisis gebeurt het steeds vaker dat beleggingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, op crisismomenten in tandem bewegen.

De Boer noemt als voorbeeld de beursdip van mei 2012, toen aandelenmarkten kelderden als gevolg van zorgen over de Chinese groei. Ook de grondstoffenmarkten gingen toe mee omlaag, inclusief bijvoorbeeld maisprijzen. "Mais staat op dat moment in de VS op het veld en is feitelijk maar van een ding afhankelijk: is het weer nat genoeg? Het was toen te droog en er was dus geen enkele reden voor een prijsdaling."

Indexbeleggen boosdoener

De schuld van de toegenomen correlatie tussen verschillende beleggingen ligt volgens De Boer deels bij de opkomt van passief beleggen, waarbij investeerders simpelweg een brede index van aandelen, obligaties of grondstoffen volgen. "De beslissing om mais te verkopen wordt genomen zonder aan mais te denken. Ze zijn de Goldman Sachs Commodity Index aan het verkopen, niet mais", zegt hij tegen het FD.

De Boer noemt passief beleggen "een ondermijning van het hele systeem". In ieder geval heeft Transtred zijn computermodellen moeten aanpassen om meer grip te krijgen op de manier waarop financiële markten zich sinds 2008 gedragen.

Het Brexit-referendum van afgelopen juni bleek een goede test, zegt De Boer tegen het FD. "We hebben het in die week rond de Brexit keurig gedaan. Niet dat we de uitslag goed voorspelden, dat is nonsens. Onze winst zat juist in posities die niets met de Brexit te maken hadden."

LEES OOK: Indexbeleggen voor dummies