Zware kritiek op Apple omdat het bedrijf in 2017 een software-update doorvoerde die iPhones langzamer maakte – zonder dat duidelijk te communiceren. De update moest voorkomen dat iPhones met oudere batterijen zichzelf uitschakelen en opnieuw opstarten.

Gewoonlijk maakt Apple melding van software-aanpassingen en wat die precies doen. In dit geval bleef Apple een maand lang om de hete brij heendraaien. Dat gaat nu mogelijk als een boemerang werken tegen de techreus.

Het Amerikaanse Congres, verschillende consumentenorganisaties en zo’n 45 andere partijen eisen namelijk opheldering en vragen zich af of Apple niet duidelijker had moeten zijn over de keuze tussen stabiliteit en snelheid van de iPhone.

Gevoelige software-update van Apple

Tegen tv-zender ABC zei Apple-baas Tim Cook afgelopen week dat een slechte batterij mogelijk kan leiden tot een onverwachte herstart van het apparaat en dat het uitbrengen van de software-update – en de mogelijke gevolgen ervan – wel is gecommuniceerd, maar dat klanten niet goed hebben opgelet.

Dit was tegen het zere been van de Apple-gemeenschap van fanatieke klanten en techbloggers. Die lezen trouw de zogeheten ‘release notes’ (de documenten die een nieuwe update gewoonlijk vergezellen), maar hadden de bewuste note van 23 januari 2017 gemist. Omdat die er helemaal niet was.

Zo noemde Apple de software-aanpassing op 23 januari 2017 geen echte update (wat het dus wél was), maar een 'point update', een kleine aanpassing.

De release notes die de update vergezelden maakten alleen melding van 'bug fixes' en veiligheidsaanpassingen, aldus Forbes, dat een screenshot van de release notes publiceerde. Hierin zijn flinke verschillen te zien vergeleken met de notes zoals die nu op Apple's site staan.

 

iOS 10.2.1 (1)

Foto: Screenshot/Amit Chowdhry

Ook de blogs van 9to5Mac en MacRumors meldden in januari 2017 dat de bijschriften erg kort waren en geen enkele melding maakten van accubeheer.

Een maand later, in februari 2017, maakte Apple wel melding van de bewuste update. Het bedrijf stelde dat er een update "op meer dan 50 procent van de iOS-apparaten" geïnstalleerd was. Hiermee was het in 2016 gesignaleerde probleem verholpen dat iPhones die voor minder dan 30 procent geladen waren, willekeurig een herstart maakten.

Naar nu blijkt heeft Apple de relevante release notes op de eigen website later aangepast. Om precies te zijn tussen 23 januari en 17 maart, aldus archive.org.  Dit is het bewuste zinnetje waar het om gaat:

It also improves power management during peak workloads to avoid unexpected shutdowns on iPhone.

Het is ongebruikelijk om toelichtingen op software updates weken na hun eerste publicatie aan te passen. Maar Apple vermeed vragen over de onverwachte herstart meer dan zes maanden.

Slechte communicatie, om de hete brij draaien, informatie achterhouden en de communicatie achteraf aanpassen; Het heeft allemaal de onverdeelde aandacht van het Amerikaanse Congres, juristen, consumenten en verschillende niet-Amerikaanse consumentenorganisaties  die nu hun eigen onderzoeken zijn gestart.

Tim Cook kan zijn borst natmaken.