De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag licht lager de handel uitgegaan. Ook de beurzen elders in Europa stonden overwegend in het rood, na de sterke koerswinsten van voor het weekeinde. Beleggers hielden vooral de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, de ontwikkelingen rond de aanhoudende shutdown van de Amerikaanse overheid en de brexit in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent lager op 491,75 punten. De MidKap was een positieve uitschieter en dikte 2,4 procent aan tot 676,35 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

Een Amerikaanse delegatie voert maandag en dinsdag in China nieuw overleg over de gemaakte afspraken tussen de presidenten Donald Trump en Xi Jinping. De twee leiders sloten in december een wapenstilstand van negentig dagen, met als doel binnen die periode een handelsdeal te bereiken.

Galapagos klom bijna 4 procent en was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. Het biotechnologiebedrijf gaat onder meer een wereldwijde samenwerking aan met het Canadese Fibrocor Therapeutics. De bedrijven gaan samen aan de slag met een nieuw onderzoeksprogramma voor longfibrose en andere indicaties.

Bierbrouwer Heineken sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,6 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. De verzekeraars stonden onder druk na een adviesverlaging voor de Europese sector door Deutsche Bank. Verzekeraar ASR (min 2,1 procent) kampte daarnaast met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Concurrent NN Group daalde 1 procent.

In de MidKap gingen vrijwel alle fondsen omhoog. Adyen stond bovenaan met een plus van ruim 6 procent. Het betaalbedrijf profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Baggeraar Boskalis won meer dan 2 procent, na het winnen van de voorlopige aanbesteding voor werkzaamheden aan een windmolenpark in de Noordzee bij Schotland. De waarde van het contract bedraagt naar verwachting meer dan 200 miljoen euro.

De euro was 1,1466 dollar waard, tegen 1,1414 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent in prijs tot 49,30 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder op 58,26 dollar per vat.

Lees ook op Business Insider

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: