Gin tonic, misschien was jij al fan voordat het cool was – maar gin is alweer een paar jaar bezig met een aardige opmars.

Hieronder een paar wetenswaardigheden waardoor je nog meer kunt genieten van je gin tonic.

Business Insider sprak met Bombay Sapphire-ambassadeur Sam Carter in de Laverstoke Mil-distilleerderij even buiten Londen. Deze distilleerderij maakt alle Bombay Sapphire in de wereld, in de kenmerkende turkooisblauwe fles.

Eerder in zijn carrière was Carter sommelier, restaurant- en barmanager over de hele wereld. Sinds 2009 werkt hij als ambassadeur voor Bombay Sapphire, dat tegenwoordig onderdeel is van Bacardi: “Mijn werk is echt gin drinken en over gin praten.”

Dit zijn de grootste misvattingen rondom gin – dat overigens familie is van de Nederlandse jenever.


1. Gin tonic drinken uit het verkeerde glas

gin and tonic

Foto: Marcel Kriegl / Shutterstock

Het beste glas voor een gin tonic is een 'ballonglas'. En een rietje is uit den boze. "Een rodewijnglas kan ook, als je er in je bar geen plek voor hebt." Een bol glas werkt beter omdat het de aroma's meer richting je neus sturen. "90 tot 95 procent van wat we proeven komt van onze reukzin. Daarom werken deze glazen zo goed: je zit er met je neus bovenop."

Met een rietje blijft je neus juist ver van het drankje af. En bovendien besloot Bombay Sapphire om uit milieu-overwegingen te stoppen met het gebruik ervan.


2. Citroen of limoen toevoegen

Laverstoke A378

Foto: Bombay Sapphire

Te vaak gooien barmannen citroen of limoen in een gin tonic - en te vaak hebben die schijfjes liggen weken in een bak water. "Ze liggen al een dag en zijn soms helemaal bruin aan de randen. Geeft een heel muffe, vunzige reuk af. Wat voegt dat toe? Alleen omdat we het twintig, dertig jaar geleden deden, hoeft het nu niet per se door te gaan."

Zelf geeft Carter de voorkeur aan verse munt of een schijfje gember. Andere gin-merken zoals het Finse Napue voegen liever bessen en een takje rozemarijn toe.


3. Denken dat 'London Dry Gin' uit Londen komt

"Het ligt ook voor de hand: veel mensen denken dat London Dry Gin uit Londen komt." Het gaat echter meer om een stijl gin, in plaats van een beschermde lokale soortnaam. De meeste London Dry Gin komt uit distilleerderijen van buiten de Britse hoofdstad.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld jenever, de aan gin verwante drank. Die moet in Nederland, België of de kleigebieden van Frankrijk en Duitsland gemaakt zijn om de naam te mogen dragen.

"Het cruciale punt is dat je aan London Dry Gin geen kunstmatige smaakstoffen of concentraten mag toevoegen voor, tijdens of na het distelleringsproces."


4. Gin links laten liggen omdat het goedkoop is

booze in grocery store

Foto: Javi Az / Shutterstock

"Je zult mij niet horen zeggen dat er iets mis is met supermarkt-gin, want ze moeten 96 procent ABV ethanol alcohol bevatten. Dat is op voedingsniveau en helemaal veilig. Ze kunnen er wel kunstmatige smaakstoffen aan toegevoegd hebben, maar die zijn uiteraard niet schadelijk."

Het proces om gin te maken is relatief eenvoudig, zeker als je kiest voor het iets tijdrovendere recept voor een London Dry Gin. "Het is makkelijk om grote hoeveelheden te maken", zegt Carter, die eraan toevoegt dat een groot deel van de prijs in de winkel hoe dan ook accijns zal zijn. "Dan heb je een huis-tuin-keukengin voor een alledaagse gin-tonic. Je zult dan iets inleveren qua complexiteit van de smaak."


5. Niet specifiek zijn als je het drankje in een bar bestelt

Laverstoke A194

Foto: Bombay Sapphire

Niet zozeer een misvatting, maar eerder een trend die Carter denkt te gaan zien zodra mensen zich wat meer verdiepen in wat ze lekker vinden aan gin en de cocktails die je ermee kunt maken.

"Als je van martini's houdt, dan bestel je het met een bepaalde gin, bepaalde vermouth, laat je het 29,5 keer roeren met 3 olijven. Met andere woorden: gasten zijn heel precies en specifiek. Ik denk dat we dat ook meer en meer gaan krijgen met gin."


6. Denken dat ijs je drankje verwatert

gin and tonic

Foto: Slawek Tomas / Shutterstock

Een fout die ik elke dag tegenkom, is dat mensen niet genoeg ijs in hun gin tonic doen. Men wil niet te veel verwatering, dus doen ze slechts één of twee ijsblokjes in hun cocktail, die vervolgens heel snel smelten."

Echter, als je je gin tonic koud wil houden is meer ijs juist beter. Samen houden de ijsblokjes het glas en de drank langer koud en komt er per saldo dus minder water bij je cocktail. "Hoe meer ijs, hoe beter."


7. Slechte tonic aanschaffen

"Tonic is bitter en dat is voor velen reden om geen gin tonic te drinken - ze denken dat het de gin is! Vaak als ze gin apart proberen, komen ze erachter dat ze de gin wél lekker vinden", zegt Carter met een lach. De oud-sommelier gebruikt Fever Tree-tonic of Schweppes Cucumber Tonic.

Mocht je nog steeds geen trek hebben in tonic, dan is ginger ale een goed alternatief. Deze frisdrank heeft geen bittere smaak.


8. De balans uit het oog verliezen

sam pouring drinks

Foto: Alison Millington

Welke cocktail je ook maakt, houdt een oud barmanrijmpje in je achterhoofd: sour, sweet, strong, weak. "In het algemeen heb je een goede cocktail te pakken met twee keer zoveel zuurtjes als zoetjes. Zoiets als een Tom Collins - en lange, verfrissende drank. Cocktails zouden niet overheersend moeten zijn met de alcohol, maar perfect gebalanceerd."

LEES OOK: Dit kun je het beste zeggen wanneer je kind vraagt: ‘Zijn we rijk?’