De Europese techwereld doet niet onder voor Silicon Valley. Kantoren in Londen, Amsterdam, Stockholm en Berlijn zitten vol met briljante oprichters.

Ook gemeten naar aantallen ‘eenhoorns’ – de term voor startups die meer dan 1 miljard dollar waard zijntelt Europa steeds meer mee.

Onze Britse collega’s van Business Insider selecteerden 34 coole CEO’s van jonge Europese techbedrijven. Ze keken daarbij naar de eerdere carrière van de topbestuurders en hoe innovatief hun bedrijven zijn. Daarbij gebruikten ze een vrij ruime definitie van ‘startup’ zoals durfkapitalist Paul Graham die ook hanteert: zo ongeveer elk snelgroeiend bedrijf.

Wij van Business Insider Nederland vonden de lijst niet compleet zonder Jitse Groen van Takeaway.com, dat in september vorig jaar met een waarde van om en nabij de 1 miljard euro een beursgang maakte – en heel hard groeit.

Shona Ghosh, Hannah Roberts, en Lara O’Reilly droegen bij aan dit artikel.


34. Sean Murray

Bedrijf: Hello Games

Land: Verenigd Koninkrijk

Hello Games is de kleine Britse gamestudio achter het succesvolle en controversiële No Man's Sky dat vorig jaar uitkwam. Het spel stelt de gamers in staat om een universum te verkennen dat door een algoritme is gecreëerd. Beroemdheden als Kanye West en Elon Musk zijn fan, maar sommige games waren toch teleurgesteld dat het spel minder bevatte dan beloofd.

Eerder nog was Hello Games bekend van de serie rond motorstuntrijder Joe Danger.


33. Pietari Päivänen

Bedrijf: Future Fly

Land: Finland

Mobiele games is een sterk terrein voor Finse ontwikkelaars en ook de man achter FutureFly behoort tot die groep. Het bedrijf dat Päivänen leidt, is vooral bekend van de chat- en game-app Rawr waar de gebruikers met elkaar communiceren via 3D-avatars.

FutureFly heeft 2,3 miljoen euro aan investeringen opgehaald, waaronder van de jongere zus van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, Arielle.


32. Mariusz Gralewski

Bedrijf: DocPlanner

Land: Polen

Een arts vinden en een afspraak boeken, is daar een startup voor nodig? Volgens Mariusz Gralewski, de oprichter van DocPlanner, wel. En hij is daar niet alleen in. Het bedrijf is al gefuseerd met rivaal uit Spanje Doctoralia en kreeg een dikke investering (series C) van 18,5 miljoen euro.


31. Dominik Richter

Bedrijf: HelloFresh

Land: Duitsland

Voedselpakketten, maar dan zodat je niet naar de supermarkt hoeft: die levert HelloFresh bij je aan de deur. Deze Berlijnse startup doet het ook in receptmatige vorm, zodat je zelf nauwelijks hoeft na te denken wat je vanavond moet koken.

Ook in Nederland is deze startup al actief en oprichter Richter heeft sterkok Jamie Oliver zodanig overtuigd van zijn kunnen dat die nu recepten aandraagt.


30. Alan Mamedi

Bedrijf: Truecaller

Land: Zweden

Nooit meer anoniem gebeld worden, dat is het doel van Truecaller. De startup zoekt automatisch de nummers op van bedrijven of spam-bellers, zodat je niet meer verrast wordt. Ook als je het nummer dus niet in je telefoon of contacten hebt opgeslagen.

Het Zweedse bedrijf staat onder leiding van Alan Mamedi, CEO en mede-oprichter, die studeerde aan het Koninklijk Instituut voor Technologie in Stockholm.


29. Pascal Koenig

Bedrijf: Ava

Land: Zwitserland

Ava is een Zwitsers bedrijf dat een armband maakt die vruchtbaarheid meet, zonder afhankelijk te zijn van dat die de drager zelf ingeeft. Koenig werkte al tien jaar in de wearables-wereld voordat hij Ava opzette. Na een lancering in de VS, levert Ava nu ook in Europa sinds vorige maand.


28. Gordon Willoughby

Bedrijf: WeTransfer

Land: Nederland

WeTransfer kennen we in Nederland goed - aangezien het een bedrijf van vaderlandse bodem is. De kersverse CEO, Gordon Willoughby, komt over van Amazon. Hij is de opvolger van Bas Beerens, die WeTransfer oprichtte samen met de beroemde blogger Nalden.

Via de website van WeTransfer kun je gratis en moeiteloos bestanden versturen die te groot zijn om via de mail te overhandigen. De Britse CEO moet helpen om richting te geven aan de concurrentiestrijd richting Dropbox en andere Amerikaanse rivalen.


27. Didier Rappaport

Bedrijf: Happn

Land: Frankrijk

Happn is voor de één een enge datingapp - en voor de ander een uitkomst: het draait allemaal om locatie. Via de app, die bestaat sinds 2013, kun je matchen - of niet natuurlijk - met mensen die bij jou in de buurt waren. De app heeft al 10 miljoen gebruikers en introduceerde onlangs een functie waarmee je kan aankondigen wat je de komende uren gaat doen.


26. Marten Blankesteijn

Bedrijf: Blendle

Land: Nederland

Met microbetalingen wil Blendle de nieuwsmarkt toegankelijker maken voor als je geen vaste abonnementen wil afsluiten. Marten Blankestein richtte het bedrijf in 2013 op met Alexander Klöpping. Het team heeft inmiddels miljoenen opgehaald van onder meer The New York Times en Axel Springer, het moederbedrijf van onder meer Business Insider.


25. Bertrand Quesada

Bedrijf: Teads

Land: Frankrijk

Je kent de irritatie wel: een advertentievideo die op de achtergrond van een webpagina begint te spelen. Teads wil daar een eind aan maken met video's die alleen afgespeeld worden als de video werkelijk in beeld is. Scheelt meer views voor de adverteerder en minder ergernis voor de argeloze internetter. Een sprong naar Azië ligt in het verschiet, gelet op een forse investering van 43,5 miljoen euro. Wij schatten dat het enigszins onbelicht gebleven bedrijf al meer dan 130,5 miljoen euro omzet maakt.


24. Dimo Trifonov

Bedrijf: Feeld

Land: Verenigd Koninkrijk

De 'Tinder van trio's', zo staat Feeld ook wel bekend. Hoewel een beetje kort door de bocht is die karakterisering toch niet zo vreemd. De app richt zich namelijk op: 'dating for the kinky, curious and open-minded'. Trifonov kreeg het aan de stok met Tinder, omdat zijn app eerst 3nder heette.


23. Guillaume Fourdinier

Bedrijf: Agricool

Land: Frankrijk

Twee Franse boerenzoons, Guillaume en Gonzague, zijn het brein achter Agricool, dat fruit en groenten verbouwt in containers en zonder pesticiden. Het bedrijf wil in 2017 91 ton aardbeien oogsten in Parijs. Afgelopen november kregen de broers een eerste investering van 3,9 miljoen euro.


22. Pieter van der Does

Bedrijf: Adyen

Land: Nederland

Een groot bedrijf op de achtergrond: het Nederlandse Adyen is al tijden geen kleine startup meer. De intermediair voor online betaaldiensten is zelfs de enige Nederlandse unicorn en is 1,5 miljard euro waard. En dat terwijl de gemiddelde smartphonegebruiker waarschijnlijk niet gehoord heeft van het bedrijf of de visionaire mede-oprichter Pieter van der Does.


21. Tom Blomfield

Bedrijf: Monzo

Land:Verenigd Koninkrijk

Tom Blomfield is de CEO van Monzo, een app die je kunt koppelen aan een gebruiksvriendelijke, mobiele betaalrekening.

Monzo haalde in oktober 2016 zo'n 5,5 miljoen euro op.  Het totaal geïnvesteerde vermogen bedraagt nu iets meer dan 14,8 miljoen euro. Voordat hij Monzo oprichtte, was Blomfield een van de mede-oprichters van GoCardless, een andere fintech startup.


20. Ijad Madisch

Bedrijf: ResearchGate

Land: Duitsland

Ijad Madisch is CEO van het in Berlijn gevestigde ResearchGate, een sociaal netwerk voor wetenschappers. De startup heeft een mooie backup: Bill Gates. ResearchGate is in 2008 opgericht en stelt wetenschappers in staat hun werk te delen en collega's feedback te geven.

Het bedrijf haalde in juni 2013 een bedrag op van 32,3 miljoen euro. Dit in een investeringsronde waaraan Gates en durfkapitalist Tenaya Capital meededen.


19. Dr. Hans-Holger Albrecht

Bedrijf:Deezer

Land: Frankrijk

Hans-Holger Albrecht is de CEO van Deezer, de Franse muziekstreamer , één van de eerste streamingsites op het internet. Net als Spotify, Tidal en Qobuz, was het een van Europa's vroege succesverhalen. Het succes beklijfde niet lang echter, in 2007 werd de site gesloten na vermeende overtredingen van copyrights. Deezer sloeg terug met een verbeterd royaltymodel waarmee klanten muziek kunnen kopen via iTunes.

Deezer kondigde in 2015 een beursgang aan, het bedrijf zou toen goed zijn voor zo'n 1 miljard euro. Later trok het die aankondiging weer in en liet weten dat het in plaats daarvan 100 miljoen euro had opgehaald.


18. Udo Schloemer

Bedrijf: Factory Berlin

Land: Duitsland

Udo Schloemer is een zogeheten Angel Investor die zo'n vijftig startups steunde voordat hij in 2011 Factory Berlin oprichtte - Duitslands grootste startup-campus.

Factory is nu de thuisbasis van Berlijns bekendste startups, waaronder SoundCloud en Wunderlist, en van teams van Twitter, Uber en Pinterest.

De campus kreeg afgelopen november een ruggesteuntje van Google ter waarde van om en nabij 900 duizend euro.


17. Hilmar Veigar Pétursson

Bedrijf: CCP Games

Land: IJsland

EVE Online
geniet een legendarische status onder gamers: het is een enorme en complexe multiplayer ruimtesimulator waar alles mogelijk is. Zoals grote oorlogen voeren, waar duizenden spelers aan deelnemen en waar ze voor honderdduizenden euro's aan schade kunnen aanrichten.

Het IJslandse bedrijf achter EVE heet CCP Games en de CEO heet Hilmar Veigar Pétursson. In 2016 zette CCP haar eerste stappen in virtual reality met Eve: Valkyrie, een shooter voor Oculus Rift en PlayStation VR, en met Gunjack 2: End of Shift, een ruimte-shooter voor Daydream, Google's VR-platform.


16. Quentin Sannié

Bedrijf: Devialet

Land: Frankrijk

Deze Franse speakerfabrikant haalde in een derde investeringsronde in november 100 miljoen euro op om zijn Amerikaanse en Aziatische expansie te kunnen financieren. Het bedrijf claimt de omzet elk jaar te verdubbelen.


15. Azmat Yusuf

Bedrijf: Citymapper

Land: Verenigd Koninkrijk

Oud-Googlewerknemer Azmat Yusuf richtte in 2011 Citymapper op. Doel: een gids voor Londenaren om het netwerk en de dienstregeling voor stadsbussen te doorgronden. De app evolueerde snel in een multimodaal reisplatform en wordt vandaag de dag door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt.

In januari 2016 haalde Citymapper 37 miljoen euro op van Index Ventures, Benchmark Capital en uiteenlopende angel-investeerders.


14. Jens Wohltorf

Bedrijf: Blacklane

Land: Duitsland

Taxi-app Blacklane is een concurrent van Uber. Ook bij Blacklane is het mogelijk vooraf ritten te boeken bij professionele chauffeurs. Blacklane is het kindje van Jens Wohltorf en CTO Frank Steuer.

Met het oog op zeer snelle internationale expansie toucheerde de Berlijnse startup tijdens een derde investeringsronde (voorgezeten door Daimler) in augustus tientallen miljoenen. Anders dan Uber heeft Blacklane slechts enkele akkefietjes gehad met wetgevende partijen - één over het prijsbeleid in 2013 en eentje over het inzetten van Smarts in 2014.


13. Herman Narula

Land: Improbable

Land: VK

Herman Narula is de mede-oprichter van Improbable, een Londense startup die de ambitie heeft om de "Google van Simulatie" te worden. De oprichters bezochten samen Cambridge University voordat ze in 2012 Improbable oprichtten. Improbable bouwt software waarmee gebruikers krachtige simulaties kunnen maken.

In 2015 kreeg Improbable steun van de alom gerespecteerde Amerikaanse durfkapitalist Andreessen Horowitz. In 2016 ging het een partnerschap aan met Google voor een ontwikkelingsprogramma en vandaag de dag staat Improbable op het punt om naar San Francisco uit te breiden.


12. Jacob de Geer

Bedrijf: iZettle

Land: Zweden

Dat je in Zweden zelfs bij de verkoper van de daklozenkrant met je pinpas kan afrekenen, heeft voor een belangrijk deel met iZettle te maken. Dit bedrijf maakt al jaren een kastje met een chiplezer en toetsenbord dat een ondernemer in zijn smartphone kan pluggen om kaartbetalingen te accepteren.

Het bedrijf lijkt hard op weg naar een 'unicorn-status', met een geschatte waarde van 462 miljoen euro. Bonusfeitje: De Geer is een telg uit de illustere Nederlands-Zweedse handelsfamilie De Geer.


11. Sebastian Siemiatkowski

Bedrijf: Klarna

Land: Zweden

Aan startups en zeker fintech-bedrijven heeft Stockholm geen gebrek, maar de echt grote jongens zijn wat dunner gezaaid. Klarna is er wel één, en wel met een waardering 2,1 miljard euro. De sympathieke mede-oprichter Siemiatkowski legde de fundamenten voor het bedrijf met twee anderen die in de tussentijd vertrokken zijn.

De betaaldiensten van Klarna werken anders dan bij PayPal en Stripe, in de zin dat je artikelen kunt bestellen zonder geld uit te geven. Pas als het pakket je deurmat heeft bereikt, zal Klarna kosten in rekening brengen.


10. Alexander Ljung

Bedrijf: SoundCloud

Land: Duitsland

CEO Alexander Ljung richtte samen met Eric Wahlforss in 2007 in Zweden het bedrijf voor muziekstreaming SoundCloud op. De firma zetelt nu in Berlijn, maar heeft ook kantoren in Londen, New York en San Francisco.

SoundCloud is een populaire onlinebestemming voor muziekliefhebbers. Het laat artiesten, dj's, platenproducenten en fans nieuwe tracks en remixes uploaden en delen.

In mei 2014 deed het gerucht de ronde dat Twitter gesprekken voerde om SoundCloud over te nemen. Kort daarop ging het gerucht dat Twitter zich had teruggetrokken omdat "de cijfers niet klopten". Twitter kondigde in juni 2016 aan dat het 65 miljoen euro in SoundCloud had geïnvesteerd. Inmiddels zou Spotify azen op het Berlijnse bedrijf.


9. Samir Desai

Bedrijf: Funding Circle

Land: het Verenigd Koninkrijk

Desai is één van Funding Circles drie oprichters. In 2009 startte hij het bedrijf samen met Andrew Mullinger en James Meekings.

Funding Circle is een marktplaats voor kleinzakelijke leningen tussen 5.500 en 1,1 miljoen euro. De site verbindt geldzoekers en geldschieters direct met elkaar; banken hebben daarbij helemaal het nakijken. Het hoofdkantoor van Funding Circle staat in Londen en het bedrijf wordt beschouwd als één van de grootste Britse successen in de Fintech.

Begin dit jaar haalde het bedrijf 100 miljoen euro op bij bestaande aandeelhouders voor verdere groei.


8. Ida Tin, CEO

Bedrijf: Clue

Land: Duitsland

De app van het Duitse Clue heeft zich sinds 2013 razendsnel verspreid en telt nu om en nabij de 5 miljoen actieve gebruikers. Clue is een app die gebruikers helpt bij het bijhouden van hun maandelijkse cyclus op basis van data als menstruatie, stemming, lichamelijke klachten en libido.

Na de tweede financieringsronde in november staat de financieringsteller op 27,7 miljoen euro, aldus Crunchbase.

Apple schoot CEO Ida Tin zelfs te hulp met eigen software. Clue's data zijn in juni 2016 gesynchroniseerd met Apple's eigen gezondheidsapp. De app is ook verkrijgbaar op Apple Watch.


7. Nicolas Brusson

Bedrijf: BlaBlaCar

Land: Frankrijk

Brusson is oprichter en CEO van het Franse BlaBlaCar, een platform waarmee mensen auto's en autoritjes kunnen delen. Marktwaarde: 1,4 miljard euro.

BlaBlaCar presteert slecht in het Verenigd Koninkrijk, maar Brusson zei afgelopen november tegen Business Insider dat zijn app zeer snel groeit binnen Europa en dat de huidige 40 miljoen gebruikers goed zijn 4 miljoen ritten per maand.


6. Taavet Hinrikus

Bedrijf: TransferWise

Land: Estland

Op papier is TransferWise een Londens bedrijf, de wortels liggen - net als die van beide mede-oprichters - in Estland. Taavet Hinrikus werkte als één van de eerste werknemers voor (het eveneens van oorsprong Estse) Skype en leerde daar over 'disruption'.

Nu zorgt Hinrikus er met TransferWise voor dat je veilig, snel en vooral zonder extra kosten geld kan overmaken naar andere valuta. Het foefje is elegant, want het bedrijf koppelt binnenlandse betalingen aan elkaar om die in balans te brengen met de grensoverschrijdende transacties. Waardering: 1 miljard euro.


5. Nicole Eagan

Bedrijf: Darktrace

Land: Verenigd Koninkrijk

Darktrace is één van Engelands meest opwindende startups in de internetbeveiliging en dankzij CEO Nicole Eagan heeft het bedrijf afgelopen juli 60 miljoen euro opgehaald. De totale hoeveelheid geïnvesteerd vermogen ligt op meer dan 92,5 miljoen euro.

Opgericht in Cambridge en met steun van Autonomy-miljardair Mike Lynch, tekende Darktrace in 2016 verschillende lucratieve overeenkomsten met grote vissen als Samsung.


4. Till Faida

Bedrijf: Adblock Plus

Land: Duitsland

Adblock Plus is de populairste adblocker ter wereld. Het bedrijf overschreed in 2016 de magische grens van 100 miljoen gebruikers.

Topman Till Faida probeerde in 2016 de relaties tussen AdBlock aan de ene kant en anderzijds uitgevers en adverteerders te verdiepen en zijn theorie te staven dat 'fatsoenlijke' advertenties een betere manier zijn om geld te verdienen op internet.

De 'Acceptable Ads Policy' van AdBlock is de grootste inkomstenbron voor het adblocking-ecosysteem. Grote ondernemingen zoals Google, Amazon, Criteo en Taboola tasten diep in de buidel zodat gebruikers van adblockers toch hun advertenties  - wanneer ze aan bepaalde criteria voldoen - onder ogen krijgen.

Adblock Plus kondigde in 2016 ook de lancering aan van twee nieuwe producten: een Acceptable Ads Marketplace (die niet zonder de nodige controverse werd geïntroduceerd) en een partnerschap met online donatiestartup Flattr om een platform te ontwikkelen waarmee gebruikers uitgevers kunnen betalen.


3. Kati Levoranta

Bedrijf: Rovio

Land: Finland

De grootste Finse gamestudio Rovio, bedenker van Angry Birds, heeft enkele enerverende jaren achter de rug. Het bedrijf ontsloeg in 2015 bijna de helft van haar werknemers, maar lijkt met het kassucces van The Angry Brids Movie de weg omhoog weer gevonden te hebben. Rovio gaat een nieuwe studio openen in Londen voor twintig werknemers.


2. William Shu

Bedrijf: Deliveroo

Land: Verenigd Koninkrijk

Will Shu is de mede-oprichter en CEO van Deliveroo, de app waarmee mensen maaltijden thuisbezorgd krijgen van restaurants die geen maaltijden bezorgen.

Deliveroo werd in 2012 opgericht, zetelt in Londen en is de concurrent van Foodora, UberEats en Takeaway.com. Afgelopen augustus haalde het bedrijf 254 miljoen euro op en bracht daarmee de totale hoeveelheid geïnvesteerd vermogen op 439 miljoen euro.

Deliveroo bezorgt sinds 2016 ook alcoholische dranken en heeft keukens in scheepscontainers ondergebracht om de druk op de keukens van de restaurants te verminderen.


<h3">1. Daniel Ek

Bedrijf: Spotify

Land: Zweden

In 2006 richtte Daniel Ek de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify op. Het bedrijf telt nu 40 miljoen betalende abonnees.

Regelmatig wordt Spotify in verband gebracht met een beursgang, maar zoals het er nu uitziet, houdt de onderneming het voorlopig bij het conventionele rondgaan met de pet.

Hoewel Spotify geen winst maakt, haalde het in maart vorig jaar 925 miljoen euro op. In oktober nam CEO Ek ook de functie van president-commissaris op zich, een teken dat een beursgang op termijn wellicht toch op de agenda.

In zijn pre-Spotify-periode werkte Ek als hoofd technologie bij Stardoll en als CEO van µTorrent.


BONUS: Jitse Groen

Bedrijf: Takeaway.com

Land: Nederland

In 2000 richtte de 21-jarige student Jitse Groen Thuisbezorgd.nl op, een bedrijf dat restaurantmaalijden bezorgt. Aanleiding: tijdens een familiefeest in een klein dorp bleek het niet mogelijk om maaltijden bezorgd te krijgen. Nu, 16 jaar later, is het bedrijf een internationaal merk, dat onder de naam Takeaway.com in 11 landen actief is.

In september 2016 nam Groen zijn bedrijf mee naar de beurs, Takeaway.com heeft een marktwaarde van 1,3 miljard euro.

Takeaway.com is in negen Europese landen actief. In totaal bestelden klanten in 2016 ruim 49 miljoen maaltijden via de websites van het bedrijf, een groei van 46 procent. oor Business Insider Nederland reden genoeg om Jitse Groen op de lijst te zetten.