Het Legatum Institute kwam donderdag met zijn tiende jaarlijkse Prosperity Index, een onderzoek waarin de meest welvarende landen op een rijtje worden gezet.

Het vermogen van inwoners van een land heeft is een teken van welvaart, maar het instituut kijkt naar veel meer factoren.

Uiteindelijk gaat het om 104 variabelen. Die bestonden onder andere uit traditionele indicatoren zoals bruto nationaal product, het aantal fulltime werkende mensen, maar ook cijfers over het aantal internetservers in een land en hoe goed mensen zich voelen in het dagelijks leven telden mee.

De variabelen werden ingedeeld in negen subindexen: economische kwaliteit, ondernemersklimaat, overheidsbestuur, onderwijs, gezondheid, veiligheid, persoonlijke vrijheden, sociaal kapitaal en milieu.

De onderzoekers bekeken data van 149 landen. De afgelopen zeven jaar voerde Noorwegen de lijst aan, maar dit jaar is er een nieuwe winnaar. Bekijk de top 25 hieronder.


25. Portugal — Portugal wist in alle subcategorieën de top vijftig te halen, in één categorie wist het land tiende te worden: persoonlijke vrijheden.

Foto: Clive Rose/Getty Images

24. Malta — Het kleine eiland haalde de top twintig in vier categorieën, en haalde zijn hoogste score als het ging over sociaal kapitaal: een achtste plek.

Lees ook op Business Insider

Foto: Konstantin Aksenov

23. Hong Kong — Hoewel Hong Kong door de Verenigde Staten niet wordt gezien als een onafhankelijk land, komt de stadstaat toch voor op de Prosperity index. Hong Kong biedt ondernemers het op drie na beste klimaat ter wereld.

Foto: REUTERS/Bobby Kip

22. Japan — Japan heeft misschien te maken met economische stagnatie, toch behaalt het land een nummer drie positie als het gaat om veiligheid. Op het gebied van gezondheid komt het land op een vierde plaats.

Foto: Daniel Berehulak / Getty

21. Spanje — Spanje is de afgelopen jaren vooral in het nieuws geweest vanwege politieke strubbelingen, maar weet toch een score in de top vijftien te behalen als het gaat om milieu en veiligheid.

Foto: Associated Press/Alberto Saiz

20. Slovenië — Volgens het Legatum Institute vind je hier het allerbeste natuurlijke milieu ter wereld.

Foto: Shutterstock

19. Singapore — Singapore staat bij uitstek bekend om haar haven en financiële centrum. Het is ook een prima plek om te wonen en staat op een tweede plek als het op gezondheid aankomt. Een eerste plek haalt het land op het gebied van veiligheid.

Foto: Suhaimi Abdullah / Getty Images

18. Frankrijk — Wederom een land met een florerende economie. Frankrijk scoort op alle punten goed, maar blinkt uit met de natuurlijke omgeving (vierde plek).

Foto: Le Mont-Saint-Michel. bron Shutterstock

17. Verenigde Staten — Terwijl Donald Trump vooral oproept “Make America Great Again” is het land van de elfde naar de zeventiende plek gedaald. Desondanks haalt de VS nog altijd een eerste plek als het gaat om het ondernemersklimaat.

Foto: John David Mercer-USA TODAY Sports/Reuters

16. BelgiëBelgië scoort hoog op het gebied van persoonlijke vrijheid en onderwijs.

Foto: bron Shutterstock

15. Oostenrijk — Het land scoort uitermate hoog op het gebied van veiligheid met een negende plek.

Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler

14. IJsland — Met haar 300.000 inwoners weet IJsland toch in drie categorieën in de top vijf te geraken: veiligheid, persoonlijke vrijheid en sociaal kapitaal.

Foto: Joakim Poromaa Helger/Flickr

13. Ierland — Ierland wordt vijfde in de index voor persoonlijke vrijheden en zevende in de categorie onderwijs.

Foto: Mike Hewitt/Getty Images

12. Luxemburg — Het thuisland van EU-baas Jean Claude Juncker scoort goed op het gebied van persoonlijke vrijheden en gezondheid.

Foto: Wikimedia

11. Duitsland — Het land eindigt in alle categorieën in de top tien. Oke, op drie na. De hoogste score halen de Duitsers op het gebied van economische kwaliteit: een vijfde plaats.

Foto: Sean Pavone / Getty Images

10. Verenigd Koninkrijk — Ondanks Brexit, weet het Verenigd Koninkrijk naar een tiende plek te klimmen. Het beste scoren de Britten op ondernemingsklimaat: een vijfde plek.

Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

9. Denemarken — Scandinavië staat bekend om zijn hoge levensstandaard en Denemarken is met de negende plek eigenlijk het minst welvarende land van de regio. De beste score is de vijfde plaats voor veiligheid.

Foto: bron Flickr/Moyan Brenn

8. Zweden — Net boven buurman Denemarken. Zweden staat derde wat betreft economische kwaliteit en vijfde voor overheidsbestuur, maar toch is het in de algemene ranglijst teruggevallen van de vijfde naar de achtste plaats.

Foto: Scott Heavey/Getty Images

7. Nederland — Flink boven zijn grootte uitstijgend staat Nederland tweede in zowel de categorie onderwijs als economische kwaliteit, en in twee andere categorieën in de top-vijf.

Foto: REUTERS/Michael Kooren

6. Australië — Omdat het bekend staat vanwege de ontspannen levensstijl en het goede weer is het geen verrassing dat Australië tweede staat in de categorie sociaal kapitaal. Dat heeft geholpen een plaatsje te stijgen ten opzichte van de zevende plek in 2015.

Foto: Craig Sillitoe / Getty Images

5. Canada — Het noordelijke buurland van Amerika is volgens het Legatum Institute structureel welvarender met een derde plek voor sociaal kapitaal en ondernemersklimaat en een tweede plek voor persoonlijke vrijheid.

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

4. Zwitserland — Zwitserland is vaak terug te vinden in toplijsten als de Prosperity Index met dank aan het fantastische onderwijs  (op de eerste plek) en goede gezondheidszorg. Het staat derde op het gebied van gezondheid.

Foto: bron Creative RF / Getty Images

3. Finland — Finnen zien zichzelf dan wel niet als Scandinavisch, ze kunnen niet ontkennen dat ze een zeer welvarend Noord-Europees land zijn. Finland heeft volgens het Legatum Institute het beste overheidsbestuur ter wereld.

Foto: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters

2. Noorwegen — Zeven jaar op rij stond Noorwegen eerste op de lijst van meest welvarende landen van het Legatum Institute, maar dit jaar raakt het die titel kwijt met als hoogste plek een derde plaats voor overheidsbestuur.

Foto: Reuters

1. Nieuw-Zeeland — Volgens het Legatum Institute officieel het meest welvarende land ter wereld: Nieuw-Zeeland. Het lans is eerste in zowel de categorie sociaal kapitaal als economische kwaliteit en tweede wat betreft ondernemersklimaat en overheidsbestuur.

Foto: Flickr / paul bica