Een beetje millennial is kieskeurig wat betreft steden om in te wonen. Op welke factoren let de millennial? Kosten van levensonderhoud, of een stad wel of geen vrijzinnig karakter heeft, werkgelegenheid en natuurlijk het uitgaansleven.

De woonwebsite Nestpick analyseerde daarom 110 steden, daarbij inzoomend op vier vragen: is er werk? Is een goed leven er betaalbaar? Is de stad open en tolerant? En ten slotte, kun je er plezier hebben?

De ranglijst kwam tot stand door toekenning van een score aan elke stad, gebaseerd op 17 ‘microfactoren’ waaronder tolerantie ten aanzien van immigranten, seksegelijkheid, of de stad wel of niet LHBT-vriendelijk is, de kwaliteit van de startup-scene en de kwaliteit van het bier en festivals.

Amsterdam stond bovenaan de lijst in 2017, maar zakte enkele plaatsen op de ladder. En op de eerste plaats? Scroll naar beneden om te kijken in welke 13 steden millennials het best gedijen.


13. San Francisco, VS. Deze mondiale tech hub scoort natuurlijk hoog waar het de startup-factor betreft.

Foto: Photo by Edgar Chaparro on Unsplash

12. Bristol, VK. Bristol profiteert van een levendig uitgaansleven en scoort hoog als LHBT-vriendelijke omgeving.

Foto: Shutterstock/ Sion Hannuna

11. Hamburg, Duitsland. De stad staat vaak in de schaduw van andere Duitse steden, maar heeft een bruisend uitgaansleven.

Lees ook op Business Insider

Foto: Christoph Mahlstedt op Unsplash

10. Manchester, VK. De stad scoort hoog op persoonlijke vrijheid en keuzemogelijkheden en is zeer LHBT-vriendelijk.

Foto: Shutterstock/E. R. Meeks

9. Keulen, Duitsland. Keulen, bekend om haar rijke cultuur en Gothische kathedraal. En natuurlijk om haar Eau de Cologne.

Foto: Shutterstock/ r.classen

8. New York, VS. Weinig verbazingwekkend scoort The Big Apple hoog op factoren als ‘zakelijk ecosysteem’, ‘openheid’ en ‘basale leefomstandigheden’ zoals internetsnelheid en universiteiten.

Foto: Todd Quackenbush op Unsplash

7. Barcelona, Spanje. Barcelona herbergt een fantastische Tapas-scene, en scoort daarmee hoger dan de meeste andere steden op het criterium voedsel.

Foto: Federico Giampieri op Unsplash

6. Vancouver, Canada. Op deze lijst staan drie Canadese steden – en dat is te danken aan Canada’s gastvrije immigratiebeleid.

Foto: Spencer Watson opUnsplash

5. Toronto, Canada. Toronto in het bijzonder, scoorde hoog op ‘Festivals’.

Foto: Justin Main op Unsplash

4. Amsterdam, Nederland. Amsterdam, trendy, maar toch van de eerste plaats gestoten en naar een vierde verbannen. De hoofdstad scoort toch vrij hoog op persoonlijke vrijheid en keuzemogelijkheden.

Foto: Jace Grandinetti op Unsplash

3. Londen, VK. Londen staat hoog in de ranking dankzij universiteiten, startups, ‘openheid’ en uitgaansleven.

Foto: Shutterstock/EQRoy

2. Montreal, Canada. Alweer een Canadese stad! Waarom op een tweede plaats? Net als Toronto heeft de stad een ruim assortiment festivals waar millennials blij van worden.

Foto: Andrew Welch op Unsplash

1. Berlijn, Duitsland. Een logische keuze met haar wereldberoemde technoscene. Maar ook een sterke startupscene én het is een van de meest LHBT-vriendelijke steden ter wereld.

Foto: Soroush Karimi op Unsplash