De beroemde Britse bioloog en documentairemaker Sir David Attenborough die niet het dierenrijk beschrijft, maar jou. Die droom van sommigen is nu werkelijkheid geworden, dankzij programmeur Charlie Holtz.

In een filmpje dat Holtz heeft geplaatst op X, het voormalige Twitter, is de stem van Attenborough te horen die de programmeur beschrijft alsof hij een filmpersonage is.

“Hier hebben we opvallend exemplaar van de homo sapiens, die zich onderscheidt door een zilveren ronde bril en manen van warrige, krullende lokken”, zegt Attenborough. Het is uiteraard niet de echte Attenborough, maar een op artificial intelligence (AI) draaiende versie van hem.

Het verhaal lijkt niet vooraf gescript te zijn en is verrassend realistisch. Niet alleen door de kenmerkende stem van Attenborough, maar ook door zijn onderscheidende vertelstijl.

De AI gebruikt de webcam van Holtz om hem te beschrijven. "Hij draagt kleding van blauwe stof, die waarschijnlijk onderdeel uitmaakt van zijn paringsritueel."

Een combinatie van software van OpenAI en ElevenLabs

Holtz werkt voor Replicate, een startup voor machine learning. Hij heeft eerder andere opvallende AI-experimenten gepost op X, zoals eentje waarin een AI hem beoordeelt op zijn houding.

De woensdag geplaatste tweet met het filmpje met de stem van Attenborough is vrijdagochtend al 3,3 miljoen keer bekeken. Holtz heeft hiervoor GPT-4-vision van OpenAI — een AI-model dat kan omschrijven wat het ziet — gecombineerd met software van ElevenLabs, een startup voor AI-stemmen.

Onder zijn tweet heeft Holtz zijn Attenborough-software gedeeld. Mits je een beetje handig bent met computers, kun je deze gebruiken om jezelf te laten beschrijven door de Britse documentairemaker.

LEES OOK: Mogelijk beschikt iedereen binnenkort over een persoonlijke AI-assistent – dat kan ons leven ingrijpend veranderen