De Franse voedselfabrikant Danone, de grootste producent van yoghurt ter wereld, koopt de Amerikaanse producent van sojamelk en andere biologische voedingsmiddelen WhiteWave Foods.

Dat werd donderdag bekendgemaakt. Het is de grootste overname van Danone sinds 2007.

Het Franse concern heeft zo’n 10 miljard dollar (circa 9 miljard euro) over voor WhiteWave, dat bekend is van merken als Alpro en Silk. Dat komt voor aandeelhouders neer op 56,25 dollar per aandeel, 19 procent meer dan de slotkoers van WhiteWave Foods op woensdag. Inclusief schuld komt de transactie neer op circa 12,5 miljard dollar. Danone financiert de overname met nieuwe leningen.

Danone verwacht dat de deal zo’n 300 miljoen dollar zal toevoegen aan de operationele winst in 2020. Het concern zet nu een extra stap in de steeds populairder wordende biologische voedingsmarkt.

De aandeelhouders van WhiteWave stemmen naar verwachting in het derde kwartaal over de overname. Het is de bedoeling dat topman Gregg Engles van het bedrijf een plek krijgt in het bestuur van Danone.

De grootste overname van Danone ooit was die van het Nederlandse Numico in 2007. Destijds werd er voor die voedingsmiddelenproducent 12,3 miljard euro betaald.

'Deal goed voor Wessanen'

De overname van WhiteWave Foods door Danone is goed nieuws voor Wessanen, concludeert ING. Met de overname van het moederbedrijf van merken als Alpro en Silk onderstreept Danone volgens analist Reg Watson het belang van puur biologische voedingsmiddelenbedrijven, zoals Wessanen. WhiteWave is actief op grotendeels dezelfde markten als Wessanen, zoals die voor zuivelvervangers.

Met de overname wordt de concurrentie voor Wessanen heviger, verwacht ING. Tegelijkertijd vergroot het de kans dat het Franse bedrijf ook Wessanen zal willen inlijven. Gezien de overnameprijs van WhiteWave zou dat aandeelhouders van het Nederlandse bedrijf een premie van zo'n 45 procent op de slotkoers van woensdag kunnen opleveren, aldus Watson.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl