Jaarlijks raken er wereldwijd ongeveer 21 miljoen stuks bagage zoek. Nogal frustrerend mocht het je overkomen, vandaar dat KLM en Air France vanaf eind dit jaar passagiers live op de hoogte gaat houden van de status van hun bagage. Zo weet je meteen of je koffer vertraging oploopt of is kwijtgeraakt.

Houd jij je bagage liever zelf in de gaten? Dan zijn onderstaande ‘slimme koffers’ wellicht wat voor jou.


1. Bluesmart Smart

bluesmart, luggage, suitcase, travel, bag, smart luggage,

Uitgebreider dan deze “personal travel assistent” wordt het waarschijnlijk niet. Wijkt de koffer van je zijde, dan gaat hij automatisch op slot. Alsof het een nieuwe auto is. Ook bevat de Bluesmart One een gps-tracker, zodat je altijd weet waar je koffer is, een ingebouwde batterij met USB-ingang om je apparaten op te laden en een digitale weegschaal. En al deze informatie lees je natuurlijk af in de bijbehorende app voor op je smartphone. Handig! Verkrijgbaar voor €395 via travelbags.nl.


2. Trunkster

Dankzij deze 'slimme' koffers weet je zeker dat je nooit meer je baggage kwijtraakt, trunkster

Het grote verschil tussen een Trunkster en een ‘normale’ koffers is het feit dat dit exemplaar geen ritssluiting heeft. Volgens het merk zijn ritsen niet alleen heel lelijk, ze zijn ook nog eens onveilig. Daarom kozen de bedenkers een rolluik voor hun Kickstarter-project. Inmiddels is de koffer op de markt en is ook deze voorzien van handige features: een USB-oplader, geïntegreerde weegschaal en een gps-tracker. Prijskaartje: € 290.


3. Fugu Travel

Ben jij zo’n reiziger die met een vrijwel lege koffer op reis gaat, om vervolgens huiswaarts te keren met een uitpuilend exemplaar? Dan hebben we hét product voor je gevonden. Fugu claimt namelijk de eerste koffer te hebben gemaakt die je kunt uitklappen. Een ingebouwd systeem zorgt ervoor dat er lucht in of uit de opblaasbare wanden wordt geperst. Ook deze bagagevervoerder is voorzien van gps. Verkrijgbaar voor €266,90 via Fuguluggage.com.


4. MOS Pack

mos pack, smart luggage

Deze rugtas is ideaal voor iedereen die veel werkt in cafés, op vliegvelden of in het openbaar vervoer. Dankzij zijn ingebouwde oplaadstation (helaas alleen met Amerikaanse stopcontact) kun je tot wel drie devices tegelijk opladen zonder ze uit je tas te hoeven halen. Hij is professioneel genoeg voor mee naar de zaak, maar ook stevig voor het geval je een wereldreis gaat maken. In totaal bevat de backpack 20 liter aan ruimte. Hij kost €89 via Mosorganizer.com.


5. TrackR

trackr gps baggage tas koffer

Voor wie al voorzien is van een goede koffer, maar wél oren heeft naar een gps-tracker is er TrackR. Mocht je tas vermist raken, dan kun je via de TrackR-app zien waar je bagage is. Wanneer een andere TrackR-gebruiker binnen een straal van dertig meter bij je tas is, krijg jij een gps-update over waar je item is. De tracker is zo groot als een muntje, je zou hem dus ook prima kunnen gebruiken in je portemonnee óf aan de halsband van je hond of kat. Te koop voor €26 via Thetrackr.com.