Het ‘Internet of Things’ (IoT), wat kún je daarmee? Veel, weten ze inmiddels ook in de zorg.

De mogelijkheden zijn eindeloos: denk aan sensoren om de kwaliteit van medicijnen te waarborgen of sensoren die mensen op hun lichaam dragen waardoor hun behandelend arts realtime de conditie van hun hart kan zien. Zo kunnen levens gered worden.

“Internet of Things is geweldig”, zegt ‘trendwatcher des Vaderlands’ Adjiedj Bakas laaiend enthousiast. Dagelijks heeft hij contact met wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers in de zorg. Van zijn boeken, onder andere Ziel in de Zorg – met voorwoord van Edith Schippers, werden ruim 700.000 exemplaren verkocht. Over innovaties in de gezondheidszorg weet hij dan ook vrijwel alles.

Over niet al te lange tijd staat je patiëntendossier in de Cloud, werken ziekenhuizen met gezichtsherkenning zodat je minder lang hoeft te wachten en zijn artsen niet meer 20 à 30 procent van hun tijd bezig met administratie, dankzij IoT en blockchain, schetst de trendwatcher.

Met IoT kunnen innovatieve ideeën worden gerealiseerd die eerder niet mogelijk waren. Sensoren en apparaten die met elkaar communiceren zorgen ineens voor een nieuwe businesscase of een kostenbesparing in je bedrijf. Je vindt dankzij IoT een manier om efficiënter te werken, meer interessante data te verzamelen of klanten een betere ervaring te bieden. Of, als het om de zorg gaat: gezondere en meer tevreden patiënten.

“De ontwikkelingen rond IoT in de zorg gingen jarenlang met kleine stapjes, vandaag de dag gaat het ontzettend snel”, concludeert Bakas. Een spannende tijd voor veel bedrijven, toch is IoT al op talloze plekken in ons dagelijks leven terug te vinden. Nog altijd geen duidelijk beeld van wat er mogelijk is?

Drie mooie voorbeelden van IoT in de zorg:


1. Robot die kinderen weer bij elkaar brengt

AV1 no isolation vodafone

Naar schatting zijn er ruim 19.000 kinderen in Nederland langdurig ziek, hierdoor verliezen ze vaak het contact met vriendjes en vriendinnetjes. “Het gevaar bestaat dat een kind in een sociaal isolement raakt”, zegt professor Edmond Rings van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. “Hierdoor lopen kinderen niet alleen achterstand op wat betreft schoolprestaties en sociale contacten, ook hebben ze een verhoogde kans op gedragsproblemen en psychiatrische ziekten.”

 

De Noorse start-up No Isolation ontwikkelde de AV1-robot. Met de camera, microfoon en speaker die dankzij IoT overal bereik hebben, krijgt het kind als het ware ogen en oren op afstand. Zo kan het kind toch contact houden met de klas en hoeft hij of zij geen verjaardag of activiteit te missen. Omdat de AV1-robot niet voor iedereen bereikbaar is, stelt Bondgenoten in Nederland twintig AV1-robots gratis beschikbaar voor kinderen met een langdurige ziekte.

 

No Isolation koos voor Vodafone als leverancier van het mobiele netwerk, vanwege het internationale karakter van het bedrijf en zijn brede kennisnetwerk van IoT-ontwikkelaars. Anna Holm Heide, directeur van No Isolation: “We wilden vooral een partner die meedenkt en flexibel met ons kan meegroeien.”


2. Patiënten thuis monitoren, zodat deze niet naar het ziekenhuis hoeven

Vodafone iot 24care huizen zorg

 

“Je gaat met hartritmestoornissen naar het ziekenhuis of de huisarts, maar eenmaal daar heb je nergens meer last van. Het stellen van een diagnose is daardoor lastig voor artsen. 24Care uit Huizen ontwikkelde een systeem voorzien van IoT waarbij de patiënt overal ter wereld de hartmetingen zelf kan doen”, legt Ruud Morsing uit. Als accountmanager IoT bij VodafoneZiggo helpt hij bedrijven van begin tot eind met het implementeren van IoT in hun bedrijf.

 

Hij vertelt verder: “Wanneer de patiënt zich niet goed voelt kan hij of zij direct een hartopname starten. De minuut voordat de patiënt de knop indrukt wordt automatisch opgeslagen, de registratie is dus nooit te laat. Deze wordt vervolgens veilig via het 4G-netwerk van Vodafone verzonden naar de arts. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. De betrouwbaarheid van het netwerk is bij deze toepassing natuurlijk cruciaal. Als Vodafone zorgen wij ervoor dat er niemand bij de gegevens kan, alleen de arts en de patiënt.”

 

De diagnose wordt dankzij het systeem aanzienlijk versneld, waardoor patiënten snel met een behandelplan kunnen beginnen en er mogelijk beroertes als TIA’s en CVA’s voorkomen kunnen worden. Morsing: “Er zijn nu 150 patiënten die hiermee werken. We verwachten binnen afzienbare tijd op bijna 4000 exemplaren te zitten.”


3. Medicijnen die niet meer effectief zijn

Vodafone-iot-zorg-business-insider-anttail

Ondanks de tomeloze inzet van artsen en apothekers is een derde van de medicijnen niet meer effectief tegen de tijd dat ze gebruikt worden. Volgens de Universiteit van Maastricht wordt namelijk minder dan tien procent van de medicijnen op de juiste manier – droog, in de koelkast – bewaard. Het gevolg: een deel van de medicatie werkt niet naar behoren en dat leidt tot een enorme kostenpost voor verzekeraars en patiënten. En ondertussen vragen arts en patiënt zich af waarom de medicatie maar niet werkt.

 

De Utrechtse start-up AntTail ontwikkelde een IoT-sensor die je op de verpakking van een medicijn plakt en zo veranderingen in temperatuur, beweging en licht registreert. Wijkt bijvoorbeeld de temperatuur dusdanig af dat de kwaliteit van het medicijn achteruitgaat, dan krijgt de apotheek een melding zodat ze de patiënt kunnen waarschuwen of nieuwe medicatie kunnen sturen.

 

Doordat de sensor is voorzien van een 4G-simkaart van Vodafone, hoeft de patiënt niets te doen. Deze neemt simpelweg het medicijn mee naar huis, waar dat ook is, en de arts en apotheek hebben via een beveiligde verbinding toegang tot data over de kwaliteit van het medicijn.

 

Trendwatcher Bakas ziet het voordeel van dit soort businesscases helemaal, het is een kwestie van starten: “Begin met IoT en rol het daarna uit, als een olievlek.”

 

Start in de zorg bijvoorbeeld met een paar sensoren om realtime te zien waar medische apparatuur en materieel is, om nooit meer iets kwijt te zijn, houd voorraden makkelijk bij of monitor simpel de temperatuur in laboratoria en afdelingen om zo slimmer met energie in het gehele gebouw om te gaan. Bakas: “IoT is écht leuk. Als je de voordelen ziet, wil iedereen ermee aan de slag.”

 

Dit is het derde artikel in een reeks over IoT in samenwerking met Vodafone.

 

Bij Vodafone draait het Internet of Things niet alleen om things, maar vooral om mensen en de dingen die zij ermee doen. Of het nu gaat om slimmer en efficiënter werken, kosten besparen in je dagelijkse productie of een disruptief product lanceren: het Internet of Things van Vodafone maakt het mogelijk. Begin vandaag nog op vodafone.nl/iot.

 

Lees ook: 1 op de 3 bedrijven werkt al met Internet of Things: dit wil je weten voor jouw bedrijf

Lees ook: Deze West-Friese medicus las ‘Programmeren voor Dummies’, bedacht een slim apparaat en verwacht nu een omzet van €20 miljoen