Economen vrezen dat het deze week ingevoerde Duitse minimumloon een halt toeroept aan de afname van de werkloosheid in dat land. Dit ondanks dat de vooruitzichten voor Europa’s grootste economie iets beter zijn vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van het Duitse persbureau DPA.

De experts, die allen werkzaam zijn bij grote banken in Duitsland, voorzien voor heel 2015 een gemiddeld werkloosheidcijfer tussen de 2,9 miljoen en 2,94 miljoen. Dat komt neer op een stagnatie of zelfs een kleine toename van het aantal werkzoekenden dat bij onze oosterburen zonder baan zit.

In Duitsland is donderdag voor het eerst een wettelijk minimumloon ingegaan van 8,50 euro per uur. De geraadpleegde deskundigen gaan er in meerderheid van uit dat de maatregel in sommige regio’s voor een verlies van arbeidsplaatsen kan zorgen.

Uitzonderlijk laag

De werkloosheid in Duitsland bevindt zich momenteel juist op een uitzonderlijk laag niveau. Ook vergeleken met andere landen; volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) zat in november slechts zo’n 5 procent van de Duitse beroepsbevolking zonder baan, een van de laagste percentages van Europa.

Het nieuwe Duitse minimumloon komt neer op 1473 euro bruto per maand bij een volledige werkweek. In Nederland is dat sinds 1 januari 1501,80 euro voor werknemers van 23 jaar of ouder.

De kwestie van een wettelijk minimumloon was in Duitsland jarenlang fel omstreden. Tot nu toe gold er slechts in dertien bedrijfstakken met zo'n 4 miljoen werknemers een minimumloon dat in de cao was vastgelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl