• Autofabrikant Tesla stond deze week in de belangstelling vanwege de verkoop van een fors deel van zijn investering in de bitcoin.
  • Voor veel Amerikaanse bedrijven die internationaal actief zijn, is de daling van de bitcoin echter geen groot probleem.
  • De sterke dollar baart veel meer kopzorgen, signaleert valuta-expert Joost Derks van IbanFirst.

ANALYSE – Autofabrikant Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst gemaakt van ruim 2 miljard dollar. maar de aandacht ging vooral uit naar het bericht dat het bedrijf driekwart van zijn bitcoinbezit heeft verkocht.

De maker van elektrische auto’s is niet het enige bedrijf met een positie in de grootste cryptomunt, die sinds de start van dit jaar met de helft in waarde is gedaald.

Voor veel Amerikaanse bedrijven die internationaal actief zijn, vormt de sterke dollar echter een veel groter probleem dan de implosie van de bitcoin.

“De dollar is onze munt en jullie probleem”. Deze uitspraak van de voormalige Amerikaanse minister van Financiën John Conally vat de houding van de Verenigde Staten ten opzichte van de dollar mooi samen. Hoewel de munt een belangrijk smeermiddel is voor de wereldhandel, zal het land geen enkele moeite doen om de koersrichting te beïnvloeden.

In het verleden is het maar al te vaak voorgekomen dat andere landen veel last hadden van koersschommelingen van de dollar. Uit de kwartaalcijfers die beursgenoteerde bedrijven publiceren, blijkt echter dat momenteel vooral het Amerikaanse bedrijfsleven de pijn voelt.

Veel Amerikaanse ondernemingen hebben de winstprognose voor het lopende jaar moeten verlagen. Door de omrekening naar dure dollars, zijn buitenlandse winsten opeens een stuk minder waard.

Flops op de cryptomarkt zorgen voor extra druk om beleggers beter te beschermen

Er is al veel geschreven over de stijging van de Amerikaanse rente die de dollar omhoog jaagt. Over de dynamiek achter de dalende bitcoin is minder bekend. Een van de redenen is dat verschillende handelsplatformen behoorlijk in de problemen zitten. Een week geleden ging bijvoorbeeld cryptobank Celsius kopje onder.

Celsius had een vermogen van omgerekend meer dan 10 miljard dollar opgebouwd door klanten die bitcoins en andere cryptomunten in bewaring gaven een hoge rentevergoeding te bieden. Het cryptovermogen werd voor langere tijd belegd. Door de scherpe koersdaling van de bitcoin en andere crypto's begonnen klanten echter hun tegoeden op te vragen. Celsius had onvoldoende liquide middelen om tegoeden terug te betalen, doordat het belegde vermogen voor langere tijd vastzat.

Op de korte termijn dragen de problemen bij Celsius en vergelijkbare platformen bij aan de negatieve nieuwsstroom rondom cryptomunten.

Aan de andere kant effent dit de weg voor maatregelen om de cryptohandel beter te reguleren. Want hoewel de bitcoin en andere munten hun populariteit er deels aan danken dat officiële instellingen zoals centrale banken geen enkele invloed hebben op het koersverloop, is niemand gebaat bij heftige koersschommelingen en faillissementen zoals die van Celsius.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.