• Het afgelopen jaar hebben ruim 3.500 werknemers het Duitse autoconcern Daimler verlaten met een riante vertrekregeling.
  • Een ingenieur van begin veertig kan een ontslagvergoeding tot 400.000 euro tegemoet zien.
  • Een deel van de werknemers gaat daarna bij Tesla in Duitsland aan de slag.

Het Duitse autoconcern Daimler heeft een zeer genereus ontslagprogramma. Meer dan 3.500 medewerkers hebben een gouden handdruk aangenomen, melden bronnen aan Business Insider Deutschland. Een ingenieur van begin veertig die naar Tesla overstapt kan zelfs 400.000 euro aan ontslagvergoeding tegemoet zien.

Daimler is aan het reorganiseren. Daarom kwam CEO Ola Källenius vorig jaar met een ruimhartige vertrekregeling voor ingenieurs. Het programma is volgens hem gebaseerd op “dubbele vrijwilligheid”, waarbij zowel de medewerker als de leidinggevende akkoord moeten zijn met het vertrek.

Daardoor zouden waardevolle medewerkers behouden moeten blijven. Maar in de praktijk gaat iemand die weg wil gewoon weg, zeggen bronnen tegen Business Insider Deutschland.

“Voor een succesvolle transformatie van ons bedrijf moeten we wendbaar en toekomstgericht blijven”, zegt een woordvoerder van Daimler over het ontslagprogramma. “Daarvoor zijn ook besparingen nodig op investeringen, materiaalkosten en personeelskosten.”

Eind 2019 kondigde Daimler aan minstens 10.000 arbeidsplaatsen te schrappen, maar vanwege de coronacrisis komen daar nog eens duizenden banen bij. Naast het goudgerande ontslagprogramma hebben de laatste jaren ook al duizenden medewerkers via natuurlijk verloop het concern verlaten.

Lees het uitgebreide originele verhaal op Business Insider Deutschland: Goldener Handschlag: Mehr als 3.500 Daimler-Mitarbeiter haben Abfindungen von bis zu 400.000 Euro angenommen

De ingenieur die Daimler voor Tesla verruilde, pakte de gouden handdruk aan om nog eens iets nieuws te proberen, zegt hij tegen Business Insider Deutschland. Hij vindt Daimler erg bureaucratisch en Tesla juist “aantrekkelijke onorthodox”. De ingenieur van begin veertig is vooral gevallen voor de duurzame visie van het bedrijf van Elon Musk.

Maar ook Daimler heeft volop ingezet op de elektrische toekomst en wil in 2039 helemaal klimaatneutraal zijn. Ola Källenius zei daar onlangs over dat Daimler op dat gebied niet meer gereden moet worden, maar zelf aan het stuur moet zitten.

De nieuwe strategie legt Daimler geen windeieren. De koers van het aandeel is gestaag aan het klimmen en kan volgens analisten aan het eind van het jaar de 100 euro bereiken.

Lees meer over de auto-industrie: