D66 ziet door het aftreden van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kansen voor haar plan om reguliere wietteelt mogelijk te maken.

Dat zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z.

,,Opstelten hield het bijna altijd in persoon tegen. Er liggen kansen”, aldus Pechtold. Zijn partij wil de teelt en verkoop van wiet onder voorwaarden landelijk mogelijk maken. Dat zou tot minder gezondheidsrisico’s leiden en een besparing van een half miljard euro opleveren.

De vertrokken VVD-bewindsman sprak zich vele malen uit tegen reguliere wietteelt omdat die in strijd zou zijn met internationale verplichtingen van Nederland. Reguliere teelt zou ook niet bijdragen aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

D66-voorman Pechtold: zorg kan efficiënter

Pechtold zei verder dat hij niet op de zorg en sociale zekerheid wil bezuinigen. Hij wil geld besparen door bijvoorbeeld de verspilling en de kosten in de zorg aan te pakken. Bezuinigingen op de zorg en sociale zekerheid zijn onacceptabel voor regeringspartij PvdA.

Het kabinet wil de belasting hervormen. Voor de lastenverlichting die hiermee gepaard moet gaan wil de coalitie 3 tot 5 miljard euro vrijmaken. Dat moet komen uit meevallers. D66 en ook het CDA menen dat dat niet zal lukken en dat er toch weer bezuinigd moet worden.

Hij zei verder dat het ,,uitgesloten'' is dat D66 na de Provinciale Statenverkiezingen zal toetreden tot het kabinet. Die is afhankelijk van de bevriende oppositie (D66, ChristenUnie en SGP) omdat het geen meerderheid in de Senaat heeft. De coalitie verliest volgens peilingen zetels in de Senaat. De Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer.

Lees ook

Cannabis uit coffieshop niet fiscaal aftrekbaar

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl